Rootsi prokuratuur esitas ametliku taotluse Assange´i vahistamiseks (1)

Copy
Julian Assange.
Julian Assange. Foto: Victoria Jones / PA Wire/PA Images/Scanpix

Rootsi prokuratuur esitas täna ametliku taotluse Suurbritannias vanglas viibiva vägistamises kahtlustatava Julian Assange´i vahistamiseks.

Tegemist on esimese sammuga, et taotleda Assange´i väljaandmist Rootsile.

«Esitasin Uppsala ringkonnakohtule taotluse Assange´i vahistamiseks tagaselja seoses kahtlustusega vägistamises. Kui kohus otsustab ta vahi alla võtta, esitan tema väljaandmiseks üleeuroopalise vahistamismääruse,» ütles aseprokurör Eva-Marie Persson.

Tagaselja vahistamine on Rootsis tavaline menetluses, kui kahtlusalune viibib välismaal või tema asukohta ei ole võimalik kindlaks teha. 

Taotlus tuleneb 2010. aasta vägistamisuurimise taasavamisest eelmisel nädalal ja Persson ütles, et kui kohus on taotluse rahuldanud, esitab ta Briti võimudele taotluse Assange´i ületoomiseks Rootsi. 

Briti politsei vahistas Assange´i 11. aprillil pärast seda, kui ta varjas end seitse aastat Ecuadori Londoni saatkonnas, et vältida Rootsile väljaandmist. Londoni kohus mõistis talle 1. juunil kautsjonitingimuste rikkumise eest 50-nädalase vangistuse. 

Rootsi uurimine puudutab väidetavat juhtumit, mille kohaselt vägistas Assange naise, kellega kohtus WikiLeaksi Stockholmi konverentsil. Assange eitab vägistamist. Rootsi võimud lõpetasid uurimise 2017. aastal, kui tollane peaprokurör Marianne Ny väitis, et kuna Ecuadori saatkonnas varju leidnud Assange´i pole võimalik kätte saada, ei saa uurimist jätkata. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles