Saksa andmekaitsevolinik: Austria asekantsleri video avaldamine oli vale (1)

Copy
Heinz-Christian Strache koos naisega, kes esitles end Aljona Makarovana. FOTO: Kuvatõmmis videost/der Spiegel/süddeutsche Zeitung
Heinz-Christian Strache koos naisega, kes esitles end Aljona Makarovana. FOTO: Kuvatõmmis videost/der Spiegel/süddeutsche Zeitung Foto: Kuvatõmmis/der Spiegel/süddeutsche Zeitung

Saksamaa andmekaitseagentuuri voliniku hinnangul ei käitunud ajakirjandus Austria asekantsleri korruptsiooniskandaali video avaldamisel õigesti.

Baden-Württembergi liidumaa andmekaitsevolinik Stefan Brink usub, et Austria asekantsleri Heinz-Christian Strache video avaldamisel on negatiivsed tagajärjed. «Kui me petame poliitilisi oponente, rikume nende privaatsust ja paneme ise toime kuritegusid, siis kahjustame oma poliitilist kultuuri ja meid kõiki,» kirjutas Brink Twitteris.

Ibiza saarel enne 2017. aasta Austria valimisi filmitud videol võib näha, kuidas Strache palus end Vene oligarhi sugulasena esitlenud naiselt poliitilist toetust ning pakkus vastutasuks edu Austria avalikel hangetel.

Strache poolt juhitav paremäärmuslik Austria Vabaduspartei (FPÖ) lootis saada võimule ning videol üritas poliitik veenda oligarhi sugulasena esinenud naist ostma Austria suurima tiraažiga ajalehte Kronen Zeitung, et seeläbi erakonda aidata.

Ehkki tegu on väga tõsise korruptsioonijuhtumiga, arvab Brink, et see pole piisav õigustus video avaldamiseks. Volinik võttis sihikule väljaanded Der Spiegel ja Süddeutsche Zeitung, kes video avalikkuse ette tõid.

Brinki sõnul peab ajakirjandus austama privaatsust ning selles valdkonnas toimuvat tuleks arutada. Tema arvates lisab eksimusele kaalu see, et video salvestati varjatud kaamerate abil.

Austria kantsler Sebastian Kurz teatas aga päev pärast video avaldamist, et ei näe võimalust FPÖga valitsuses jätkata ning palub presidendilt erakorraliste valimiste korraldamist. President Alexander Van der Bellen teatas, et soovib valimised korraldada võimalikult ruttu, soovitatavalt septembri alguses.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles