Briti valimiskomisjon uurib Brexiti Partei rahakogumist (1)

Copy
Piimakokteiliga pihta saanud Nigel Farage valimisürituselt lahkumas.
Piimakokteiliga pihta saanud Nigel Farage valimisürituselt lahkumas. Foto: Zumapress/Scanpix

Briti valimiskomisjon teatas täna, et vaatab üle EL-i vastase populisti Nigel Farage´i asutatud Brexiti Partei rahakogumise.

Brexiti Partei on kindlalt juhtimas arvamusküsitlusi Ühendkuningriigi sellenädalaste Euroopa Parlamendi valimiste eel.

«Tutvume homme Brexiti Partei kontoris süsteemidega, mille nad on loonud raha saamiseks,» ütles komisjoni esindaja. «Kui ilmneb tõendeid seaduserikkumistest, tegeleme sellega vastavalt oma eeskirjadele.»

Farage asutas erakonna tänavu jaanuaris protestiks valitsuse suutmatuse vastu Brexitit läbi viia. Viimastel nädalatel on kasvanud furoor partei rahastamise ümber. 

Väidetavalt on partei registreerinud ligi 110 000 toetajat, kes maksavad 25 naelsterlingi suurust aastamaksu, kuid selleks on kasutatud PayPali süsteemi, mis on kriitikute sõnul liiga avatud. 

Briti seadus reguleerib vaid üle 500 naelsterlingi suurusi annetusi erakondadele, mida võivad teha Briti kodanikud või Suurbritannias registreeritud ettevõtted. 

Tööerakonna parlamendiliige Chris Bryant märkis, et «mõnel välisriigil või üksikisikul on lihtne annetada sadu tuhandeid kordi 499 naelsterlingit kas naeltes või mõnes teises valuutas». «Põhimõtteliselt võib öelda, et meie demokraatia on müügiks,» ütles Bryant.

Ajaleht Daily Mirror kirjutas eelmisel nädalal, et registreeris end Brexiti Partei toetajaks Vene presidendi Vladimir Putini nime all, andes aadressiks Moskva Kremli.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles