Slovakkia välisminister Miroslav Lajčák: rändekvoodihirm rikkus ida ja lääne suhteid euroliidus

Evelyn Kaldoja
, välisuudistetoimetuse juhataja
Copy
Slovakkia välisminister Miroslav Lajčák esines nädalavahetusel Tallinnas Lennart Meri konverentsil.
Slovakkia välisminister Miroslav Lajčák esines nädalavahetusel Tallinnas Lennart Meri konverentsil. Foto: FRANCOIS LENOIR/REUTERS/Scanpix

Kuigi Slovakkia välisminister Miroslav Lajčák pooldas ÜRO ränderaamistikku nii tuliselt, et esitas lahkumisavalduse, kui tema riik sellega ei liitunud, näeb ta süüd ka Euroopa Komisjonil, kes üritas migrante vägisi kvoodi järgi jagada.

Te olete Visegrádi grupi riigi välisminister. Kuidas te defineeriksite praegu Visegrádi blokki?

See on grupp sarnase ajaloolise kogemusega riike. Sestap said meist loomulikud partnerid, kui eesmärgiks sai ELi ja NATOga liitumine. Pärast mõlemaga liitumist avastas see grupp, et tasub edaspidigi kokku hoida, sest iga kord, kui me ühel nõul oleme, mitmekordistub meie hääl Euroopas.

Visegrádi grupp ei ole organisatsioon. Pole sekretariaati ega püsivaid struktuure. Põhimõte on alati olnud, et kui vähegi saame omavahel kokku leppida, on see suurepärane. Kui mitte, tuleb sellega leppida. Pole draamat ega hääletamist.

Praegu teevad peaministrid tihedalt koostööd Euroopa plaanide koostamisel, üritades muidugi edendada Kesk-Euroopa riikide huve.

Visegrádi välisministrid kohtuvad regulaarselt. Meie jaoks on kõige kasulikum formaat V4+, kuhu kutsume partnereid juurde: Lääne-Balkani riike, idapartnereid, Jaapanit, Koread jne.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles