Alžeeria sõjaväeülem ärgitab meeleavaldajaid valimistega leppima

BNS
Copy
Sajad tudengid kogunesid teisipäeval Alžeeria pealinna tänavatele, nimetades põdura presidendi Bouteflika tagasiastumislubadust diversiooniks ja nõudes poliitilise süsteemi radikaalset muutmist.
Sajad tudengid kogunesid teisipäeval Alžeeria pealinna tänavatele, nimetades põdura presidendi Bouteflika tagasiastumislubadust diversiooniks ja nõudes poliitilise süsteemi radikaalset muutmist. Foto: Arslane Bestaoui/SIPA / Arslane Bestaoui/SIPA

Alžeeria relvajõudude ülem ärgitas meeleavaldajaid leppima presidendivalimiste korraldamisega 4. juulil.

Meeleavaldajate juhid ütlevad, et riigi praegused võimustruktuurid ja selle liikmed on liiga korrumpeerunud, et tagada õiglased valimised. Sõjavägi nõuab, et valimised korraldatakse, kuivõrd seda nõuab põhiseadus.

«Presidendivalimiste pidamine aitab vältida põhiseadusliku vaakumi lõksu kukkumist ja kõiki sellega kaasnevaid ohte ja tahtmatuid tagajärgi,» ütles kindral Ahmed Gaid Salah kõnes, mille teksti nägi AFP.

Ta rõhutas, et on vaja kiiresti luua sõltumatu valimiskomisjon ja, et valimiste korraldamine aitab peatada neid, kes kriisi pikendada tahavad.

Alžeerias algasid veebruaris massimeeleavaldused põdura presidendi Abdelaziz Bouteflika plaani vastu kandideerida viiendaks ametiajaks. Aprillis otsustas Bouteflika järjest kasvava surve taustal ametist lahkuda.

Meeleavaldused on aga jätkunud ja nüüd nõutakse neil üleminekuinstitutsioonide loomist enne valimisi ja Bouteflika lähedaste liitlaste lahkumist võimuladvikust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles