Austria kantslerit ootab parlamendis usaldushääletus

Copy
Sebastian Kurz.
Sebastian Kurz. Foto: CHRISTIAN BRUNA / EPA / Scanpix

Austria kantslerit Sebastian Kurzi ootab esmaspäeval parlamendis usaldushääletus pärast seda, kui ta sundis skandaali sattunud koalitsioonipartneri Vabaduspartei (FPÖ) valitsusest lahkuma, ütles parlamendi alamkoja spiiker täna. 

«Parlament korraldab 27. mail erakorralise istungi,» sõnas Wolfgang Sobotka ajakirjanikele. 

Konservatiivse Rahvapartei (ÖVP) liider Kurz lõpetas valitsuskoostöö FPÖga pärast seda, kui Saksa ajakirjanduses avaldati salvestis, millel FPÖ senine liider ja asekantsler Heinz-Christian Strache pakkus Vene oligarhi sugulasena esinenud naisele vastutasuks kampaaniatoetuse eest riigihankeid ning rääkis, kuidas poliitilisi annetusi on võimalik varjata.

Heinz-Christian Strache koos naisega, kes esitles end Aljona Makarovana. 
Heinz-Christian Strache koos naisega, kes esitles end Aljona Makarovana. Foto: Kuvatõmmis videost/Der Spiegel/Süddeutsche Zeitung

Strache astus laupäeval tagasi ja seejärel oli Kurz sunnitud vallandama parempopulistist siseministri Herbert Kickli, kes pidanuks uurimise läbipaistvuse tagamiseks ise ametist lahkuma, kuid ei teinud seda. Eile tuli teade, et kõik FPÖ ministrid lahkuvad valitsusest.

Austria president Alexander van der Bellen otsustas Kurzi palvel välja kuulutada ennetähtaegsed parlamendivalimised.

Sobotka sõnul otsustati korraldada parlamendi usaldushääletus, et tagada faktipõhine ja rahulik arutelu ning mitte häirida käimasolevat Euroopa Parlamendi valimiste kampaaniat.

Kui parlament Kurzi usaldab, jääb ta septembrisse kavandatud ennetähtaegsete valimisteni ametisse.

Umbusaldusavalduse esitas väike keskkonnapartei Jetzt, kuid see läheb läbi vaid juhul, kui toetus saadakse nii FPÖ-lt kui opositsioonilistelt sotsiaaldemokraatidelt (SPÖ). Nende käitumine ei ole veel teada.

Väike liberaalne NEOS on teatanud, et ei toeta stabiilsuse säilitamise huvides umbusaldust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles