Euroopa võlakriis võib lüüa kiilu ka Saksa valitsusse

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saksa Vabade Demokraatide partei (FDP) peasekretäri kohalt tagasi astunud Christian Lindner.
Saksa Vabade Demokraatide partei (FDP) peasekretäri kohalt tagasi astunud Christian Lindner. Foto: SCANPIX

Saksa valitsus võib sattuda löögi alla, kuna koalitsiooni kuuluv Saksa Vabade Demokraatide Partei (FDP) üks liidreid Christian Lindner teatas, et lahkub peasekretäri kohalt.

32-aastase Lindner, kes on pälvinud oma erakonnas hüüdnime Bambi, astus tagasi pärast seda, kui FDPd on teravalt kritiseeritud selle eest, et erakond korraldas parteisisese hääletuse Euroopa Stabiilsusmehhanismi (ESM) vajalikkuses, mille tulemused selguvad ilmselt reedeks, vahendas uudistevõrk AFP.

Nii Lindner kui ka majandusministrist parteijuht Philipp Rösler kinnitasid nädalavahetusel, et hääletus kukkus madala osalusprotsendi tõttu läbi. Samas on paljud FDP võtmetegelased 2012. aastal jõustuva ESMi vastu ning kinnitasid, et Lindner ja Rösler püüdsid tulemusi mõjutada.

Kui erakonnas pääseksid võimule eurokriitikud ja FDP võtaks seisukoha ESMi vastu, võiks see Spiegeli hinnangul põhjustada Saksa valitsuskoalitsiooni lagunemise ja uued valimised.

Poolehoid FDP-le on pärast 2009. aasta edukaid valimisi pidevalt langenud ja viimaste arvamusküsitluste järgi jääks erakond parlamendi ukse taha. Liberaalide olelusvõitlus ning erimeelsused Euroopa võlakriisi lahendamisel mõjutavad aga kogu Angela Merkeli valitsust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles