Liibüa pealinnast lõunas jätkusid ägedad lahingud

Copy
Liibüa valitsusmeelne võitleja Salah al-Dini piirkonnas kuulipildujast tulistamas.
Liibüa valitsusmeelne võitleja Salah al-Dini piirkonnas kuulipildujast tulistamas. Foto: MAHMUD TURKIA / AFP

Liibüa pealinnast Tripolist lõunas jätkusid teisipäeval ägedad lahingud, teatas kohapeal viibiv uudisteagentuuri AFP ajakirjanik.

ÜRO tunnustatud Liibüa valitsuse eestkõneleja Moustafa al-Mejii informatsioonil toetasid valitsusvägede pealetungi sõjalennukid rünnates tanke ja muid sihtmärke.

AFP ajakirjaniku hinnangul õnnestus valitsusvägedel Salaheddini piirkonnas kaks või kolm kilomeetrit edasi tungida.

Maailma Terviseorganisatsiooni andmetel on nädalaid kestnud relvakokkupõrgetes surma saanud 510 ja haavata 2467 inimest. ÜRO info kohaselt on kodudest põgenenud rohkem kui 75 000 inimest.

ÜRO tunnustatud Liibüa valitsusega liidus olevad võitlejad teatasid laupäeval, et on saanud soomukeid ja "kvaliteetseid relvi" ning seda hoolimata ÜRO relvaembargost Liibüale.

Türgi president Recep Tayyip Erdoğan ütles eelmisel kuul, et tema valitsus toetab Tripoli võime nende jõupingutustes lüüa tagasi väepealiku Khalifa Hifteri Liibüa Rahvusarmee pealetungi pealinnale, mis võib vallandada kodusõja.

Haftari püüd Sarraj kukutada ja Tripoli vallutada on jõudnud kuu aega kestnud lahingute järel poliitilisse ja sõjalisse ummikseisu.

ÜRO Liibüa saadik hoiatas varem teisipäeval, et Tripoli lahing on vaid pika ja verise sõja algus ning ta ärgitas võtma meetmeid konflikti elus hoidva relvakaubanduse lõpetamiseks.

"Ma ei ole Kassandra, aga vägivald Tripoli ääremail on vaid pika ja verise sõja algus Vahemere lõunarannikul, mis seab ohtu nii Liibüa vahetud naabrid kui ka laiema regiooni," ütles Ghassan Salame ÜRO Julgeolekunõukogule.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles