Hiina suursaadik süüdistas USA-d kaubanduskokkuleppe põhjalaskmises

BNS
Copy
Huawei.
Huawei. Foto: Andre M. Chang / ZUMAPRESS.com

Hiina suursaadik USA-s Cui Tiankai süüdistas teisipäeval intervjuus Fox Newsile Washingtoni korduvas ootamatus meelemuutuses ja kokkulepete põhjalaskmises, mis oleksid saanud lõpetada kahe riigi kaubandussõja.

Suursaadik nimetas ka poliitiliselt motiveerituks Valge Maja otsust keelata USA tehnoloogia müügi Hiina telekomihiiule Huawei.

«Me oleme väga mures. Sellised sammud tõepoolest õõnestavad inimeste usaldust normaalselt toimiva turu vastu,» seletas Tiankai Foxile.

Washington on pikka aega kahtlustanud sügavaid sidemeid Huawei ja Hiina sõjaväe vahel.

Pärast kuus kuud kestnud vaherahu puhkes 10. mail uus vastasseis, kui USA suurendas pärast kaubanduskõneluste ebaõnnestumist 200 miljardi dollari ulatuses imporditariife Hiina kaupadele.

Peking vastas kolm päeva hiljem, teatades täiendavate imporditariifide kehtestamisest USA kaupadele 60 miljardi dollari ulatuses alates 1. juunist.

Suursaadik rõhutas intervjuus, et kaubanduskokkuleppele mittejõudmises tuleb süüdistada president Donald Trumpi administratsiooni.

«Kui vaadata kaubanduskõneluste protsessi meie vahel viimase aasta jooksul, siis on üsna selge, et see on USA osapool, kes rohkem kui kord muutis üleöö oma meelt ja murdis kokkulepet, milleni oli juba jõutud,» sõnas Tiankai.

«Hiina on endiselt valmis jätkama kõnelusi meie Ameerika kolleegidega, et jõuda lõpule. Meie uks on endiselt avatud,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles