Välisminister: Hiina võitleb kaubandussõjas USA-ga lõpuni (1)

BNS
Copy
Wang Yi
Wang Yi Foto: Alexander Shcherbak / Alexander Shcherbak/TASS

Hiina välisminister Wang Yi kritiseeris kolmapäeval USA samme telekomihiiu Huawei vastu ja hoiatas, et Peking on valmis võitlema kahe riigi kaubandussõjas lõpuni.

«USA jõukasutamine meelevaldselt surve avaldamiseks Hiina erafirmale nagu Huawei on tüüpiline majanduslik kiusamine,» ütles Wang Shanghai Koostööorganisatsiooni kohtumisel Kõrgõzstanis.

«Mõned inimesed USA-s ei taha, et Hiina naudiks legitiimset õigust areneda, ning püüavad tema arenguprotsessi pärssida,» tsiteeris Hiina välisministeerium Wangi sõnu.

«Selline äärmiselt jultunud ja egotsentriline Ameerika lähenemine ei suuda saavutada rahvusvahelise kogukonna toetust,» lisas ta.

USA president Donald Trump keelas Ühendriikide kompaniidel Huawei ja tema partnerite varustamise ülioluliste komponentidega seoses tegevusega, mis Washingtoni hinnangul seab ohtu riikliku julgeoleku või välispoliitilised huvid.

Trump on süüdistanud Hiinat lahtiütlemises oma lubadustest kaubandusläbirääkimistel. Peking on omakorda rõhutanud, et igasugune kokkulepe peab olema tasakaalus.

«Meie jaoks on võimatu allkirjastada või tunnustada kokkulepet, mis ei ole võrdväärne,» sõnas Wang.

«Kui USA on valmis pidama läbirääkimisi võrdväärsel alusel, siis Hiina poolel on uks pärani lahti. Kuid kui USA otsustab maksimaalse survepoliitika kasuks, siis Hiina astub vastu ja võitleb lõpuni,» lubas Hiina välisminister.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles