Briti valitsus lükkab uue Brexiti-hääletuse edasi

Copy
Brexiti vastaste plakatid Westminsteris.
Brexiti vastaste plakatid Westminsteris. Foto: Kevin Coombs / Reuters / Scanpix

Briti valitsus teatas täna, et lükkab edasi uue Brexiti-hääletuse, mis oli kavandatud 3. juuniga algavale nädalale.

Otsus järgnes Brexiti tulihingeliste pooldajate kriitikale, kelle sõnul tegi peaminister Theresa May liiga palju järeleandmisi.

«Me teavitame alamkoda lahkumisleppe avaldamisest ja tutvustamisest, kui oleme (4. juunil) nelipühade vaheajalt tagasi,» ütles valitsusametnik Mark Spencer seadusandjatele. 

Spencer lisas, et valitsusel oli kavas hääletada Brexiti-leppe üle 7. juunil, kuid selles ei suudetud kokku leppida.

May lubas teisipäeval seadusandjatele muudetud Brexiti-lepet sõnumiga, et see on viimane võimalus ummikseisu lõpetamiseks. Muuhulgas annab ta parlamendisaadikutele võimaluse otsustada, kas korraldada EL-ist lahkumiseks uus referendum.

Peaminister on lubanud lahkuda ametist kohe pärast hääletust uute meetmete üle, olgu tulemus milline tahes.

Parlamendi alamkoda on Euroopa Liiduga sõlmitud lahkumisleppe kolm korda tagasi lükanud, mistõttu nihutati esialgu 29. märtsiks määratud lahkumistähtaeg 31. oktoobrini edasi.

May olukorra muutis keerulisemaks alamkoja spiikri Andrea Leadsom teade Brexiti tõttu valitsusest lahkumisest.

«Ma ei usu enam, et meie lähenemine aitaks kaasa jõustada 2016. aasta referendumi tulemusi,» kirjutas May erakonnakaaslane Leadsom valitsusjuhile saadetud kirjas.

Suurbritannias peetakse täna ka Euroopa Parlamendi valimisi, mida tõlgendatakse ka referendumina Brexitile ja May võimele oma töökohustusi täita. Parimaid tulemusi on oodata Nigel Farage'i Brexit Parteil, May juhitud konservatiivid on küsitluste järgi alles neljandal kohal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles