Talibani ridades võidelnud ameeriklane vabanes vanglast

Copy
USA kodanikust pühasõdalane John Walker Lindh teadmata ajal pildistatud fotol.
USA kodanikust pühasõdalane John Walker Lindh teadmata ajal pildistatud fotol. Foto: Reuters / Scanpix

Islamiusku pöördunud ja Talibani ridades võidelnud ameeriklane John Walker Lindh, kes 2011. aastal Afganistanis kinni võeti ja 20 aastaks vangi mõisteti, vabanes neljapäeval ennetähtaegselt vanglast, teatas USA meedia.

CNN ja Washington Post teatasid 17 aastat Indiana osariigi eriti range režiimiga Terre Haute'i vanglas hoitud Lindhi varahommikusest vabastamisest tema advokaadi Bill Cummingsi teate põhjal.

Lindh vabanes vanglast kolm aastat enne tähtaega hea käitumise tõttu. 

Cummings ütles CNN-ile, et 38-aastane Lindh, keda mõned kahtlustavad ikka veel äärmusislamistlikes vaadetes, jääb elama Virginia osariiki ning talle kehtivad ranged kitsendused. Näiteks ei tohi ta kasutada internetti ega olla ühenduses teiste islamistidega.

Ühendriikide välisminister Mike Pompeo taunis Lindhi ennetähtaegset vabastamist kui «arusaamatut ja südametut sammu».

«Ta ohustab, nagu ma arus saan, endiselt Ühendriike ja on ikka veel väga pühendunud džihaadile, millest ta osa võttis ning milles hukkus suurepärane ameeriklane ja suurepärane ohvitser,» ütles Pompeo Fox Newsile.

Lindhi kuulas pärast vangilangemist üle Luure Keskagentuuri (CIA) ohvitser Johnny Michael Spann, kes mõni tund hiljem samas vanglas Talibani mässus tapeti.

Lindhi ei süüdistatud Spanni surmas.

Ta tunnistas end süüdi Talibani aitamises ja lõhkekeha omamises.

USA-s «kinnipeetav 001-na» tuntud Lindh on 2001. aasta 11. septembri terrorirünnakutele järgnenud aastate jooksul muutunud oma kodumaal pühasõdalaste ohu kehastuseks. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles