Moskva: uue radarijaama avamine Põhja-Norras toob vastumeetmed (1)

BNS
Copy
Vene välisametkonna pressiesindaja Maria Zahharova pressibriifingul 23. mail 2019.
Vene välisametkonna pressiesindaja Maria Zahharova pressibriifingul 23. mail 2019. Foto: Gavriil Grigorov / Gavriil Grigorov/TASS/ Scanpix Baltics

Vene välisministeerium hoiatas, et rakendab rea meetmeid oma julgeoleku tagamiseks seoses uue radarijaama avamisega Norra põhjaosas Vene piiri lähedal.

Kõnealune radarijaam asub Vardøs 50 kilomeetri kaugusel Vene piirist ning Moskva väitel kasutavad seda USA sõjavägi ja Norra sõjaväeluureteenistus. 

«Meil on palju põhjusi uskuda, et see radar hakkab vaatlema Venemaa territooriumi ja liitub USA raketitõrjesüsteemiga,» ütles Vene välisametkonna pressiesindaja Maria Zahharova pressibriifingul. 

Norra on tema sõnul korduvalt keeldunud Venemaaga radarijaama üle konsultatsioone pidamast. 

«On selge, et meie riik ei saa tähelepanuta jätta mis tahes sõjalisi ettevalmistusi Vene piiride lähedal. Sellega seoses eeldame, et rakendatakse vastumeetmeid meie julgeoleku tagamiseks,» lausus Vene ministeeriumi esindaja.  

Norra sõjavägi teatas 2016. aasta aprillis Vardø radarijaama kaasajastamisest ja teatasid, et aastatel 2017-2020 alustab jaamas tööd uus radar. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles