Taiwanis sõlmiti ametlikult esimesed samasooliste abielud

Copy
Taiwani esimesed samasooliste abielupaarid -- Shane Lin ja Marc Yuan (paremal) ning Cynical Chick ja  Li Ying-Chien.
Taiwani esimesed samasooliste abielupaarid -- Shane Lin ja Marc Yuan (paremal) ning Cynical Chick ja Li Ying-Chien. Foto: AFP / Scanpix

Taiwanis peeti reedel maha esimesed samasooliste pulmad, kui vastavad riigiasutused avasid ametlikult oma uksed abielluda soovivatele gei- ja lesbipaaridele.

Tegemist on olulise verstapostiga Aasia seksuaalvähemuste õiguste osas, mille nimel on võitlust peetud kolm aastakümmet.

Esimestena Taipei kesklinnas asuvasse ametiasutusse saabunud mees- ja naispaari ootas ees terve ajakirjanike armee. 

Taiwanist sai läinud nädalal esimene paik Aasias, kus seadustati samasooliste abielud. Kuigi geiaktiviste otsus rõõmustab, on see samas suuresti konservatiivset ühiskonda ka lõhestanud. Seda eriti maapiirkondades ja eakamate elanike seas. 

Reedel oodatakse kohalike võimude andmeil abielu registreerima umbes 300 samasoolist paari. Neist 150 pealinnas Taipeis, kus on elav ja häälekas geikogukond. 

Uus seadus sisaldab siiski piiranguid, mida heteropaaridel pole. Samasoolised paarid saavad lapsendada üksnes oma partneri bioloogilisi lapsi ning abielluda välismaalastega vaid riikidest, kus geiabielud samuti lubatud on.

LGBT õiguste eest võitlejad on öelnud, et on valmis esialgu osalist võrdsust aktsepteerima.

Oponendid on ähvardanud karistada president Tsai Ing-weni ja geiabielude seadust toetanud seadusandjaid järgmisel aastal toimuvatel valimistel, kus taivanlased valivad nii uut presidenti kui parlamenti.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles