Theresa May teatas tagasiastumisest (14)

Copy
Suurbritannia peaminister Theresa May teatas tagasiastumisest.
Suurbritannia peaminister Theresa May teatas tagasiastumisest. Foto: Hannah McKay / Reuters / Scanpix

Suurbritannia peaminister Theresa May teatas täna, et astub valitsusjuhi kohalt tagasi ja avaldas kava, mille alusel riigile uus juht leitakse.

May loobub Konservatiivse Partei juhi kohast 7. juunil ning protsess uue esimehe leidmiseks algab tuleval nädalal.

Konservatiivne Partei teatas, et May koht loodetakse täita 20. juuniks ning nominentide esitamine esimehe kohale lõppeb 10. juunil.

May jääb peaministri kohusetäitjaks, kuni Konservatiivne Partei valib uue liidri. Konservatiivide liidrist saab seejärel ilma parlamendivalimisteta uus peaminister.

May sai peaministriks 2016. aasta juulis ja ta on olnud kogu ametiaja hõivatud seni edutuks jäänud EL-ist lahkumisega.

May andis järele oma erakonna vaibumatule survele, sest ei suutnud Ühendkuningriiki ettenähtud ajaks 29. märtsiks Euroopa Liidust välja viia. May märkis, et on teinud kõik enda võimuses Brexiti läbiviimiseks.

«Ma olen teinud kõik enda võimuses, et veenda parlamendisaadikuid lepet toetama, kuid kahjuks ei ole see mul õnnestunud,» lausus May Downing Streeti ees peetud kõnes.

May sõnul jääb ta alatiseks kahetsema, et ei suutnud Brexitit ellu viia ja arvab, et on parem, kui selle protsessi võtab üle uus valitsusjuht.

«Meie poliitika võib olla suve all, kuid selles riigis on nii palju head. Nii palju, mille üle uhke olla. Nii palju põhjust optimismiks,» jätkas May.

May lisas, et tema elu kõige suurem au on olnud olla riigi teine ja kindlasti mitte viimane naispeaminister. Nutuse häälega teatas May, et tal on olnud au teenida riiki, mida armastab.

May sõnul teenib Konservatiivne Partei riiki veel palju aastaid ning toonitas, et peaministri kohus on võidelda ebavõrdsusega. Sama mõte kajas ka May ametisse astumisel.

Seega jääb May peaministriks veel Donald Trumpi visiidi ajaks, mis leiab aset 3. juunil.

May positsioon on korduvalt kõikuma löönud. Eelmise aasta detsembris korraldati Mayle usaldushääletus, mille peaminister siiski läbis.

Alles sel nädalal otsisid mõned tooride liikmed võimalust peaministri taaskordseks umbusaldamiseks, kuid ei saanud seda õigust, sest erakonna põhikiri märgib, et usaldushääletuste vahe peab olema vähemalt 12 kuud.

Peaministri kohta himustavad mitmed nimekad poliitikud, nende seas Boris Johnson, Dominic Raab ja Jeremy Hunt, kes täna ka Mayle tänu avaldasid.

Pole teada, kuidas mõjutab May tagasiastumine Brexiti protsessi, kuid valmisolekut parlamendis lepet läbi suruda ei ole eeldada ka tooride uue juhi puhul.

Uus Brexiti-tähtaeg on 31. oktoober, kuid enne peab parlament lahkumistingimused heaks kiitma.

Euroopa Parlamendi valimiste eel on tooride toetus langenud riigis neljandale kohale.

Šotimaa esimene minister Nicola Sturgeon märkis, et kuigi neil oli palju erimeelsusi, tänab ta Mayd tema teenistuse eest.

Sturgeon väljendas aga kahtlust, et May lahkumine ei lahenda Brexiti probleemi ning kutsus peaministri positsiooni täitmiseks üles üldvalimiste korraldamisele. Samuti kardab Šoti minister, et May koha võtab üle veelgi tulisem Brexiti pooldaja, tuues nii lähemale leppeta Brexiti võimaluse.

Kommentaarid (14)
Copy
Tagasi üles