Üle poole venemaalastest suhtub seksuaalvähemustesse taunivalt (3)

Postimees
Copy
Geiparaad Moskvas.
Geiparaad Moskvas. Foto: Reuters/ScanPix

Ligi 40 protsenti Venemaa elanikest suhtub seksuaalvähemustesse neutraalselt, kuid üle poolte venemaalastest tunnistab oma negatiivset suhtumist neisse, samas tunnistasid pooled vastanutest, et seksuaalvähemustel peavad olema kõigi teiste kodanikega võrdsed õigused.

56 protsenti küsitletutest suhtuvad seksuaalvähemustesse pigem eitavalt, 39 protsenti neutraalselt ja kolm protsenti toetavalt, selgub sõltumatu Levada-keskuse uuringust.  

47 protsenti vastanutest kinnitasid, et seksuaalvähemustel peavad olema kõigi Venemaa kodanikega võrdsed õigused, 43 protsenti aga leidsid, et nende õigusi tuleks mingil moel piirata. 2013. aasta aprillis oli võrdsete õiguste toetajaid 39 ja piirangute pooldajaid 47 protsenti. 

Kaheksa protsenti küsitletutest tunnistasid, et nende tuttavate hulgas on homoseksuaalseid inimesi ja 89 protsenti vastasid, et tutvusringkonnas selliseid inimesi ei ole. Kolm protsenti ei soovinud sellele küsimusele vastata. 

23 protsenti kinnitasid, et tuttava inimese seksuaalne orientatsioon pole nende jaoks oluline ja 22 protsenti vastasid, et see ei muudaks nende suhteid. 31 protsenti katkestaksid homoseksuaalse tuttavaga igasugused suhted, suhete halvenemist eeldas 18 protsenti.

45 protsenti küsitlusel osalenutest ei olnud seksuaalvähemuste vastu suunatud vägivallajuhtumitest Venemaal midagi kuulnud ja 20 protsenti uskus, et tegemist on üksikjuhtumitega. 15 protsenti arvasid, et sellist vägivalda tuleb ette mõnedes Venemaa piirkondades ja 13 protsenti väitsid sellise vägivalla laia levikut.

Levada viis küsitluse läbi 18.-23. aprillini. Uuringus osales 1625 täiskasvanud elanikku kõigist Venemaa piirkondadest.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles