Norra lubab seksuaalvägivallaga võitlemiseks 100 miljonit eurot

Copy
Norra välisminister Ine Eriksen Søreide (vasakul).
Norra välisminister Ine Eriksen Søreide (vasakul). Foto: NTB/Scanpix

Norra lubab anda kolme aasta jooksul seksuaal- ja soolise vägivallaga võitlemiseks humanitaarkriisides üle 100 miljoni euro.

«Seksuaal- ja sooline vägivald hävitab inimesi, see hävitab kohalikke kogukondi ning seda kahju on äärmiselt raske parandada,» ütles Norra välisminister Ine Eriksen Søreide täna Oslos rahvusvahelisel konverentsil

«Sellepärast peame selle ennetamiseks rohkem ära tegema,» lisas ta.

Oslo konverentsi eesmärk on tõsta teadlikkust seksuaalvägivallast ja sellega võitlemiseks raha koguda.

Norra on lubanud aastateks 2019-21 miljard krooni (102,5 miljonit eurot). 350 miljonit krooni eraldatakse juba sel aastal.

Araabia Ühendemiraadid (AÜE) lubasid 10 miljonit dollarit.

Konverentsi korraldasid Norra, Iraak, Somaalia, AÜE ning ÜRO ja Rahvusvaheline Punase Risti Komitee. Osavõtjate hulgas oli ka 2018. aastal Nobeli rahupreemia saanud Kongo arst Denis Mukwege.

Mitmed osavõtjad rõhutasid ennetustegevuse tähtsust ja võitlust karistamatuse vastu.

«Kui ma töötasin 35 aasta eest esimest korda maailma humanitaarkriisidega, ei rääkinud mitte keegi seksuaal- ega soopõhisest vägivallast,» ütles ÜRO peasekretäri abi humanitaarküsimustes Mark Lowcock.

«Mitte sellepärast, et seda ei oleks juhtunud. Juhtus küll. Aga see oli varjatud õudus,» sõnas ta ja kutsus seksuaalvägivalla probleemi ereda valguse kätte tooma.

Lowcocki sõnul oleks sel aastal seksuaalvägivallaga võitlevate programmide rahastamiseks vaja umbes 660 miljonit dollarit.

Humanitaarkriisid puudutavad maailmas 140 miljonit inimest, nende hulgas on 35 miljonit viljakas eas naist ja neidu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles