Hispaania: leppeta Brexit näib vältimatu

Copy
Hispaania valitsuse pressiesindaja Isabel Celaá.
Hispaania valitsuse pressiesindaja Isabel Celaá. Foto: EPA/Scanpix

Briti peaministri Theresa May tagasiastumisotsuse järel näib leppeta Brexiti vältimatu, sest juhtimise võtavad üle karmima joone pooldajad, hoiatab Hispaania.

«Sellises olukorras tundub kõva Brexit tegelikkus, mida on pea võimatu peatada,» ütles täna Hispaania valitsuse pressiesindaja Isabel Celaá.

«Leppeta Brexiti ja selle tagajärgede eest vastutavad üksnes» Briti valitsus ja parlament, lisas ta.

May teatas reedel, et lahkub 7. juunil konservatiivide liidri kohalt ja jääb kohusetäitjana peaministriks, kuni talle mantlipärija valitakse.

Sellega lõppeb tema dramaatiline kolmeaastane ametiaeg, mille pea ainus teema oli Euroopa Liidust lahkumine ja mida saatsid lakkamatud kriisid.

May lahkumisega suureneb teadmatus, millise viisi Ühendkuningriik EL-ist lahkumiseks valib. EL-iga saavutatud kokkuleppe on parlament kolm korda tagasi lükanud ja algselt 29. märtsiks määratud lahkumistähtaeg on lükatud edasi 31. oktoobrini.

Kõik see suurendab võimalust, et Ühendkuningriik lahkub EL-ist ilma kokkuleppeta.

Celaá ennustas, et ees seisavad rasked ajad ja hoiatas, et Suurbritannia eeldatav leppeta lahkumine on «selge näid sellest, mis võib juhtuda, kui äärmustega kaasa minna».

«Me peame sellele olukorrale otsa vaatama, tugevdama liitu, Euroopa Liitu, mille teevad tugevaks kokkulepped ja konsensus, mitte liitu, mida iseloomustavad äärmused, isekus ja rahvuslus.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles