KOHALIK VAADE. Läti on uus Eesti (7)

Mike Collier
, ajakirjanik, Riia
Copy
Eesti peaministri Jüri Ratase ja Läti valitsusjuhi Krišjānis Kariņši kohtumine 15. mail Riias. 
Eesti peaministri Jüri Ratase ja Läti valitsusjuhi Krišjānis Kariņši kohtumine 15. mail Riias. Foto: Zane Bitere/LETA/Scanpix

Kas on võimalik, et Balti riikide kandis on toimunud mingi hiiglaslik Maa laamade nihe? Kuigi küsisin seda ka ühelt geoloogilt ja tema kinnitas, et midagi sellist pole olnud, on mul siiski kahtlusi. Sest tundub, et kuidagi – hetkel, kui keegi ei vaadanud – on Läti ja Eesti omavahel kohad vahetanud.

Läti oli alati kahest riigist see, mida võis kirjeldada kui maineprobleemidega maad.

Meie olime need, kellel olid ainult võimul püsimisest huvitatud, ilma igasuguse maailmavaateta mornid ja igavad peaministrid. Meie olime need, kellega seoses sosistasid inimesed paremäärmuslaste esiletõusust ja halvaendelistest meeleavaldustest. Meie olime ka need, kelle pangandust räsisid rahapesuskandaalid. Samuti eeldati, et meie meenutame suhetes Venemaa ja eriti Vladimir Putiniga pisut tuulelippu.

Eesti oli riik, kelle kuvandi juurde kuulusid täiuslikult inglise keelt kõnelevad noored ja säravad peaministrid, vilgas iduettevõtlus, suurim majanduskasv ning presidendid, kes iial ei nõustuks minema ühispildile Kremli isandaga.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles