Reinsalu Varssavis: Poola on Eesti julgeolekus üks võtmeriike

BNS
Copy
Poola lipp.
Poola lipp. Foto: Sergei Fadeitšev/TASS/Scanpix

Välisminister Urmas Reinsalu kohtus reede hommikul Varssavis Poola kolleegi Jacek Czaputowicziga, kellega arutati kahe riigi suhteid, olulisemaid julgeolekupoliitika küsimusi, idapartnerluse tulevikku, Ukraina ja Gruusia territoriaalse terviklikkuse küsimust ning Venemaa staatust Euroopa Nõukogus.

Reinsalu sõnul on Poola Eesti julgeoleku seisukohast regiooni üks võtmeriike. «Jagame Poolaga sarnaseid arusaamu ohtudest ja meie piirkondlikust julgeolekuolukorrast. Hindame Poola panust NATO Balti õhuturbemissoonil ning nad alates järgmise aasta algusest ka Ämaris oma lennukitega kohal,» lisas Reinsalu.

Arutades suhetest Venemaaga tunnustas Eesti välisminister Poola kindlameelsust ja järjepidevat toetust Vene-suunalise poliitika teemal Euroopa Liidus. «Kahjuks töötab Venemaa vastu Minski lepete täitmisele. Me ei tohi muutuda pealtvaatajateks olukorras, kus jätkub agressioon Ukrainas või halveneb olukord okupeeritud aladel Gruusias,» ütles Reinsalu.

Välisministrid puudutasid ka Poola ja Ameerika Ühendriikide kaitsekoostööd ning võimalusi Eesti tihedamaks kaasamiseks USA vägede paiknemisel Poolas. «Tervitame USA vägede võimalikku kasvu Poolas, mis annab paremad võimalused Eestile sõjaliseks koostööks USA-ga,» sõnas välisminister.

Euroopa Liidu teemadel kõneledes tõdeti ühiselt, et Euroopa Liit on tugev just rahvusriikide liiduna ning liikmesriikidel peab olema maksimaalne kontroll rändeküsimustes.

Kohtumisel arutasid välisministrid ka idapartnerluse tuleviku üle. Ministrid kinnitasid, et idapartnerlus on mõlemale riigile väga oluline, kuid palju on veel teha. «Vajame uut visiooni ja suunda, kuidas idapartnerluse teemal pärast 2020. aastat jätkata, kui lõppeb kolm aastat tagasi vastu võetud teekaardi kehtivus,» nentis Reinsalu. «Poola on üles näidanud head liidrirolli ning Eesti ülesanne on avaldada toetust ja kaasata ka teisi Euroopa Liidu liikmesriike, et idapartneritel oleks selge rada ees, mille abil Euroopasse tüürida,» lisas ta.

Reinsalu ja Czaputowicz rääkisid veel kommunismikuritegude hukkamõistmisest ja nende uurimisest Euroopas. Reinsalu tutvustas Poola kolleegile ka Eestisse rajatava kommunismikuritegude mälestuskeskuse ideed.

Kohtumise lõpus puudutati ka Rail Balticu projekti, mille läbiviimine saab toimida üksnes koostöös Poolaga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles