Suursaadik: Vene sõdurid aitavad Venezuelal USA rünnakuks valmistuda (11)

Copy
Vene suursaadik Venezuelas Vladimir Zajemski reedel Moskvas uudisteagentuurile AFP intervjuud andmas.
Vene suursaadik Venezuelas Vladimir Zajemski reedel Moskvas uudisteagentuurile AFP intervjuud andmas. Foto: AFP/SCANPIX

Vene sõdurid Venezuelas aitavad president Nicolás Maduro režiimil USA jõu kasutamise ähvarduste valguses valmisolekus olla, ütles reedel Vene suursaadik Caracases. 

Maduro tähtis liitlane Venemaa saatis märtsis Venezuelasse umbes 100 sõdurit tugevdama režiimi, mis võitleb alates jaanuari keskpaigast võimu pärast opositsioonijuht Juan Guaidó'ga, keda tunnustavad riigi ajutise liidrina umbes 50 riiki, teiste seas Ühendriigid.

Washingtoni otsus Guaidó'd tunnustada seadis USA kokkupõrkekursile Venemaaga ning Ühendriikide president Donald Trump on kutsunud Moskvat Lõuna-Ameerika riigist «jalga laskma». 

«Veneuzela valitsus on olnud rahutu ootusärevuse seisundis, sest USA on korduvalt ähvardanud riigi vastu jõudu kasutada,» ütles Vene suursaadik Vladimir Zajemski Moskvas usutluses AFP-le.  

«Nendes tingimustes peavad nad olema kindlad, et relvad, mis neil on, on töökorras,» sõnas ta. 

Vene sõjalised instruktorid on Zajemski sõnul riigis venezuelalastele «nende relvade lahinguvalmiduse säilitamise ja parima kasutamisviisi õpetamiseks». 

Ta lisas, et Vene sõjaväelased viibivad Venezuelas seaduslikult kahe riigi 2001. aastast pärineva lepingu alusel. 

Vene diplomaat usub enda sõnul rahumeelsesse lahendusse kriisile läbi «dialoogi ja kompromissiotsingu». 

Moskva tervitab hiljuti Venezuela valitsuse ja opositsiooni delegatsioone võõrustanud Norra vahendajatööd, ütles Zajemski. 

Samas süüdistas ta Guaidó'd ja «radikaalide mõjutatud» opositsiooni dialoogi seiskamises Venezuelas. 

Washington on avaldanud opositsioonijuhile igakülgset toetust, kuid Guaidó püüdeid Maduro-vastast sõjalist ülestõusu esile kutsuda ei ole seni saatnud edu. 

«Tundub, et Ameerika strateegid lootsid, et jõupingutused režiimimuutuse läbiviimiseks toovad kiiret edu,» ütles Vene suursaadik. «Edu puudumine tekitas selgelt ärritust ja nad otsisid patuoinast». 

Zajemski eitas Venemaa rolli Maduro võimul hoidmises Guaidó nurjunud ülestõusukatse ajal 30. aprillil. 

Ühendriikide välisministri Mike Pompeo sõnul oli Maduro juba valmis Kuubale põgenema, kuid Venemaa veenis teda Venezuelasse jääma. 

Vene diplomaat nimetas Pompeo väidet «järjekordseks valeks» ja ütles, et Moskva ja Caracase vahel puudusid sel päeval kontaktid. 

Vene president Vladimir Putin arutas olukorda Venezuelas 14. mail Sotšis kohtumisel Pompeoga. 

Venezuela kriis on vaid üks paljudest pingeallikatest Moskva ja Washingtoni suhetes. 

Kommentaarid (11)
Copy
Tagasi üles