Kossatšov: ÜRO meretribunali otsus on ebaseaduslik

Copy
Vene piirivalve ja eriüksuslased ründasid mullu 25. novembril Kertši väinas kolme Ukraina mereväe alust, arestisid need ja võtsid kinni 24 Ukraina sõjaväelast, mitu neist sai vahejuhtumis haavata.
Vene piirivalve ja eriüksuslased ründasid mullu 25. novembril Kertši väinas kolme Ukraina mereväe alust, arestisid need ja võtsid kinni 24 Ukraina sõjaväelast, mitu neist sai vahejuhtumis haavata. Foto: PAVEL REBROV / REUTERS / Scanpix

ÜRO meretribunali (ITLOS) otsus Kertši väina vahejuhtumi kohta on ebaseaduslik, kuna see leidis aset väljaspool tema jurisdiktsiooni, väitis Vene föderatsiooninõukogu väliskomisjoni esimees Konstantin Kossatšov laupäeval.

«ITLOS-i otsust rahuldada Ukraina nõudmine tagastada laevad ja vabastada meeskonnaliikmed, kes võeti eelmisel aastal kinni katsel ületada ebaseaduslikult Venemaa piiri, ei saa pidada legitiimseks, kuna see vahejuhtum ei ole selle kohtu ja abiks võetud konventsioonide jurisdiktsiooni all,» kirjutas Kossatšov oma Facebooki kontol.

«Allkirjastades 1982. aastal ÜRO mereõiguse konventsiooni, esitasid Venemaa ja Ukraina konkreetseid reservatsioone, mis välistavad Kertši väina vahejuhtumi arutamise selle konventsiooni protseduuride järgi,» seletas ta.

Kossatšovi sõnul peab Venemaa kindlaks jääma oma seisukohale ja lükkama tagasi kõik Ukraina katsed anda vahejuhtumile rahvusvahelist mõõdet.

«Uuel Ukraina valitsusel oleks mõistlik tunnistada oma eelkäijate ekslikku tegevust ja lahendama küsimused õiguslike normide raamistikus, mis selle juhtumi puhul kehtivad,» lisas Kossatšov.

ITLOS otsustas laupäeval, et Venemaa peab otsekohe vabastama Kertši väinas 2018. aasta novembris aset leidnud vahejuhtumis kinni peetud kolm Ukraina laeva ja nende 24 meeskonnaliiget.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles