Afganistani julgeolekujõud tapsid eksikombel kuus tsiviilisikut

Copy
Afganistani julgeolekutöötajad Talibani terroristi vedamas.
Afganistani julgeolekutöötajad Talibani terroristi vedamas. Foto: NOORULLAH SHIRZADA / AFP

Afganistani julgeolekujõud tapsid riigi idaosas Nangarhari provintsis islamiliikumise Taliban vastu korraldatud haarangus eksikombel kuus tsiviilisikut, nende seas ühe naise ja kaks last, teatasid ametnikud laupäeval.

Provintsi kuberneri kõneisik Attahullah Khogyani ütles, et reede õhtul Sherzadi piirkonnas aset leidnud rünnakus hukkus ka 10 mässulist.

Tsiviilisikute sõiduk väljus piirkonnast kohe pärast haarangut ja julgeolekujõud arvasid, et Talibani võitlejad püüavad sellega põgeneda. Nad avasid tule ja tapsid sõidukis olnud inimesed.

Külaelanikud kandsid hukkunute surnukehad provintsipealinna Jalalabadi, nõudes ohvrite perekondadele õiglust.

Afganistani idaosas on aktiivsed nii Taliban kui äärmusrühmitus Islamiriik.

ÜRO Afganistani abimissioon (UNAMA) ütles laupäeval, et on mures tsiviilisikutest ohvrite suure arvu pärast rünnakutes püha kuu ramadaani ajal ning kutsus kõiki osapooli neid vältima.

"Tahtlikke ja valimatuid rünnakuid tsiviilisikute vastu ei saa kunagi õigustada ning need on sõjakuriteod," ütles ÜRO peasekretäri eriesindaja Afganistanis Tadamichi Yamamoto.

USA õhuväe keskväejuhatuse teatel heitsid Ühendriigid mullu Afganistani 7362 pommi, mis oli suurim arv alates 2010. aastast.

Aprillis teatas UNAMA, et Afganistanitsiviilelanikke tapavad USA ja Afganistani relvajõud esmakordselt rohkem kui Taliban või teised sissirühmitused. 

Aasta esimesel kolmel kuul tapsid liitlasväed 305 tsiviilelanikku, võrreldes mässuliste surmatud 227 tsiviilelanikuga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles