Leedulased valivad nii europarlamenti kui presidenti

BNS
Copy
Leedu presidendivalimiste soosik Gitanas Nauseda.
Leedu presidendivalimiste soosik Gitanas Nauseda. Foto: AP/Scanpix

Leedulased valivad täna nii presidenti kui esindajaid Euroopa Parlamenti.

Valimispäeval toimub hääletus kella seitsmest hommikul kaheksani õhtul ja valimisnimekirjadesse on kantud ligi 2,5 miljonit inimest.

Presidendivalimiste teises voorus on vastamisi konservatiivse Isamaaliidu-Leedu Kristlike Demokraatide kandidaat, endine rahandusminister Ingrida Šimonytė ja sõltumatuna kandideeriv majandusteadlane Gitanas Nausėda.

 12. mail peetud esimese vooru võitis 31,13 protsendise toetusega napilt Šimonytė. Nausėda kogus 30,95 protsenti häältest, ent teda on asunud toetama valitsev Talurahva ja Rohelise Liit, kelle kandidaat peaminister Saulius Skvernelis esimeses voorus 19,72 protsendiga kolmandaks jäi.

Valimiste eel ei ole arvamusuuringuid avaldatud, kuid analüütikud prognoosivad Nausėda võitu tema sõltumatuse, laialdase poliitilise toetuse ja isiksuse tõttu.

Eksperdid märgivad, et leedulased, kes näevad EL-is jõukuse ja julgeoleku allikat ei ole kaasa läinud Euroopas pead tõstnud euroskeptitsismi ja ja populismiga. Nii Šimonytė (44) kui Nausėda (55) on euroopameelsed paremtsentristid.

Võitja vahetab kahe ametiaja järel presidendikohalt lahkuva Dalia Grybauskaitė välja 12. juulil.

Euroopa Parlamendi valimistel osaleb 16 kandidaatide nimekirja, mille on esitanud erakonnad ja ühiskondlikud komiteed. Ühtekokku valitakse Leedust europarlamenti 11 seadusandjat.

Pühapäevaste valimiste kampaania peateemaks tõusis valijate pahameel majandusliku ebavõrdsuse pärast ja korruptsioon. Hoolimata soliidsest majanduskasvust on vaesus probleemiks eelkõige maapiirkondades.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles