Portugali Euroopa asjade riigisekretär: «Natsionalismil pole tuleviku seisukohast mõtet» (4)

Evelyn Kaldoja
, välisuudistetoimetuse juhataja
Copy
Lennart Meri konverentsil esinenud Ana Paula Zacarias on muuseas ka Portugali esimene Eestis resideerinud suursaadik. FOTO: Erik Tikan
Lennart Meri konverentsil esinenud Ana Paula Zacarias on muuseas ka Portugali esimene Eestis resideerinud suursaadik. FOTO: Erik Tikan Foto: Erik Tikan

Kuigi Portugali Euroopa asjade riigisekretär Ana Paula Zacarias peab marurahvuslust kahjulikuks minevikku vaatamiseks, ei usu ta, et saaks pelgalt oma riigi kogemusest parempopulismi võidukäigu ärahoidmisel teisi õpetama hakata. Kõigil maadel on oma ajalugu ja geograafia, ütleb Zacarias, kes muuseas oli esimene Portugali Eestis resideerinud suursaadik.

Kui Portugalis oleks samasugune välispoliitikaüritus nagu Lennart Meri konverents, siis mis teemad seal päevakorras seisaksid?

Üks asi oleks atlantiline koostöö – julgeolek ja tulevik. See on midagi, mis toob meid Eestile lähemale: me mõlemad oleme mereriigid. Teil on Läänemeri ja omad julgeolekuhuvid, need on ka meil.

Euroopast väljapoole ulatuv mõju on meile väga oluline välispoliitika element. Portugalil on erinevad identiteedikihid – me oleme vaieldamatult eurooplased, aga on ka sada miljonit portugali juurtega inimest üle maailma. Meil on pikaajalised sidemed Hiina, India, Aafrika, Ladina- ja Põhja-Ameerikaga.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles