Netanyahu sõnul on uute IIsraeli valimiste vältimine jätkuvalt võimalik

BNS
Copy
Iisraeli peaminister Benjamin Netanyahu pühapäeval iganädalasel kabinetiistungil.
Iisraeli peaminister Benjamin Netanyahu pühapäeval iganädalasel kabinetiistungil. Foto: Abir Sultan / AP / Scanpix

Iisraeli peaminister Benjamin Netanyahu ütles, et veel on aega uute valimiste vältimiseks, mida ta peab mittevajalikuks.

«Pole mingit põhjust tirida riiki mittevajalikele valimistele, mis lähevad maksma terve varanduse ja halvavad meid kõiki veel pooleks aastaks,» lausus Netanyahu parlamendis peetud kõnes.

Netanyahu peab saama valitsuse kokku kolmapäeva hilisõhtuks, vastasel juhul ootavad juudiriiki juba teised valimised paari kuu jooksul.

Netanyahu Likudi partei sai 9. aprilli valimistel 120-kohalises knessetis 35 kohta, kuid valitsuse moodustamine on sattunud kriisi, kuna endine kaitseminister Avigdor Lieberman keeldub andmast järele ultraortodokssete erakondade nõudmisele ja soovib vastu võtta seaduse, mis muudaks sõjaväeteenistuse kohustuslikuks ka ultraortodokssetele meestele. 

Lieberman ütles esmaspäeval, et ei anna järele ja eelistab pigem uusi valimisi. Ilma Liebermanita ei saa Netanyahu parlamendis enamust.

Knesset astus esmaspäeval esimese sammu uute valimiste suunas, andes esialgse heakskiidu seaduseelnõule enda laialisaatmisest.

Seaduseelnõu lõplikuks heakskiitmiseks on vaja veel kolme hääletust.

Esimene hääletus lõppes tulemusega 65 poolt, 43 vastu ja kuus erapooletut, selgus parlamendi veebiküljelt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles