Iisrael liigub lähemale ennetähtaegsetele valimistele

Copy
Iisraeli peaminister Benjamin Netanyahu.
Iisraeli peaminister Benjamin Netanyahu. Foto: EPA/Scanpix

Iisrael liikus lähemale ennetähtaegsetele valimistele, kui eelnõu parlamendi laialisaatmisest läbis täna varahommikul esimese lugemise.

Üldvalimised leidsid Iisraelis aset alles aprillis, kuid peaminister Benjamin Netanyahul ei ole sestsaadik õnnestunud valitsuskoalitsiooni kokku panna.

Knessetis hääletas uute valimiste korraldamise poolt 66 ja vastu 44 seadusandjat, vahendas parlamendi veebileht. Esialgsetel andmetel on need kavandatud 17. septembrile.

Teisipäeva õhtul koguneb komitee, et valmistada eelnõu ette teiseks ja kolmandaks lugemiseks, mille läbimise järel saab see seaduseks.

Netanyahu erakond Likud esitas eelnõu parlamendi laialisaatmise kohta esmaspäeval. Tähtaeg koalitsiooni loomiseks kukub kolmapäeval, kuid läbirääkimised on lootusetult takerdunud.

Kokkuleppe on blokeerinud endine kaitseminister Avigdor Lieberman, kes on keeldunud taganemast oma võtmenõudmisest, mis näeb ette ultraortodokssete juutide kohustusliku sõjaväeteenistuse, nagu see kehtib kõigi teiste Iisraeli juutide suhtes.

Tema erakond kontrollib parlamendis viit kohta ning Netanyahu vajaks kolaitsiooni moodustamiseks Liebermani toetust.

Kui kolmapäevaks kokkuleppele ei jõuta, siis võib president Reuven Rivlin anda Netanyahu veel kaks nädalat, kui tema hinnangul on peaminister ainus, kes valitsust suudab moodustada.

Ent Rivlin võib anda valitsuse kokkupaneku ülesande ka mõnele teisele parlamendiliikmele.

Netanyahu näib eelistavat uusi valimisi võimalusele jätta valik Rivlinile. Ühtlasi võib Netanyahu püüda moodustada vähemusvalitsust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles