Austria president saatis Kurzi valitsuse ametlikult laiali

Copy
Sebastian Kurz.
Sebastian Kurz. Foto: SIPA/Scanpix

Austria president saatis ametlikult laiali kantsler Sebastian Kurzi juhitava valitsuse, mis kaotas eile parlamendis usaldushääletuse. 

Usaldushääletus järgnes niinimetatud «Ibiza-gate´i» skandaalile, mille tõttu paremäärmusliku Vabaduspartei (FPÖ) juht asekantsler Heinz-Christian Strache ameti maha pani.

Skandaal on seotud varjatud kaamera salvestisega, millel Strache pakkus Vene oligarhi sugulasena esinenud naisele vastutasuks kampaaniatoetuse eest riigihankeid ning rääkis, kuidas poliitilisi annetusi on võimalik varjata.

See sundis Kurzi lõpetama oma konservatiivse Rahvapartei (ÖVP) koalitsiooni FPÖ-ga ja paluma president Alexander Van der Bellenil välja kuulutada uued valimised, mis peetakse septembris.

Esmaspäevasel parlamendiistungil süüdistasid Vabaduspartei ja opositsioonilised sotsiaaldemokraadid Kurzi katses konsolideerida võimu ajal, mil tema erakonna reiting on kõrge. Mõlemad parteid hääletasid Kurzi valitsusele umbusalduse avaldamise poolt. 

ÖVP saavutas pühapäeval peetud Euroopa Parlamendi valimistel Austrias kindla võidu ja erakonna leeris valitseb umbusaldamisest hoolimata rõõmus meeleolu.

Esmaspäeva õhtul taunis ametist lahkuv valitsusjuht kõnes oma erakonnakaaslastele FPÖ ja sotsiaaldemokraatide «uut koalitsiooni», kes ühendasid tema sõnul parlamendis jõud vihkamisest ÖVP vastu.

Kurz esitles ennast stabiilse poliitikuna keset Austria praegust segadust ja ütles: «Ma olen endiselt siin ja seisan teie eest.»

«Me võime olla kindlad, et nad hakkavad meid ründama...kuid nad ei saa peatada muutust, mida me oleme käima lükkamas,» sõnas ta.

Kantsler lubas toetada ka tehnokraatlikku valitsust, mille president peaks peagi ametisse nimetama.

Kurzist sai kõige lühemat aega ametis olnud kantsler ning Austria sõjajärgses ajaloos esimene valitsusjuht, kes on lahkunud umbusaldamise tõttu.

Kurz lubas, et ei jää kõrvale kauaks, pakkudes, et tema erakond väljub septembrikuistelt valimistelt praegusest tugevamana. 

«Lõpuks otsustab rahvas septembris ja ma olen selle üle õnnelik,» ütles ta juubeldavale rahvahulgale Viinis. 

Van der Bellen peab kuni valimisteni ametisse nimetama ajutise valitsuse, mis tõenäoliselt leiab aset järgmisel nädalal. Selle ajani jäävad ametisse praegused ministrid Kurzi asekantsleri, rahandusminister Hartwig Lögeri juhtimisel.

Van der Bellen kutsus ühtlasi oma retoorikat tagasi tõmbama ja konstruktiivset dialoogi alustama.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles