Hiina võimud uurivad piiril venelaste mobiilide sisu

Copy
Hiina võimude uue poliitika kohaselt otsitakse piiril juhuslikult läbi riiki saabuvate venelaste mobiiltelefone ja kompromiteeriva materjali leidmisel keelatakse inimestel riiki sisenemine.
Hiina võimude uue poliitika kohaselt otsitakse piiril juhuslikult läbi riiki saabuvate venelaste mobiiltelefone ja kompromiteeriva materjali leidmisel keelatakse inimestel riiki sisenemine. Foto: Sergei Konkov / Sergei Konkov/TASS/Scanpix

Venemaa esitas Hiinale ametliku arupärimise väidetava uue korra kohta, mille raames arestitakse Hiina piirivalvurite poolt venelaste telefone ja uuritakse nende sisu.

Venemaa konsul Guangzhous avaldas eelmisel nädalal Hiinasse reisivatele venelastele nõuande, mille hoiatas Guangzhou rahvusvahelises lennujaamas toime pandavate juhuslike läbiotsimiste eest.

Väidetavalt peavad Hiinasse reisivad venelased piirivalvuritele tõestama oma reisi põhjust ja selle käigus otsitakse läbi reisijate nutitelefonid ning uuritakse neis peituvaid pilte, videoklippe ja sõnumeid. 

Reisijatel keelatakse riiki sisenemine, kui telefonist leitakse kompromiteerivat informatsiooni, lisati konsulaadi teates.

«Saatsime hiinlastele ametliku arupärimise, milles palusime selgitada, millistele kriteeriumitele nende uued meetmed tuginevad,» ütles atašee Grigori Kolõshkin uudisteagentuurile TASS.

«Palusime neil anda info kriteeriumite kohta, mille kohaselt loetakse informatsioon kompromiteerivaks, samuti telefonide läbiotsimise aluseks olevad kriteeriumid ning palusime neil selgitada, miks sellisest uuest poliitikast varakult teada ei antud,» sõnas atašee.

Praegu on ebaselge, mitme inimese telefonid piiril läbi on uuritud. Teada on see, et läbiotsimised on toimunud vaid Guangzhou lennujaamas.

«Guangzhou on turismi kese,» ütles Kolõshkin. «Teame, et lähedal asuvas Shenzhenis pole selliseid kontrolle läbi viidud.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles