Jeziidi vähemus annab Saksa ministeeriumid kohtusse

Copy
Jeziidi põgenikud Kreekas kutsusid 2016. aastal üles peatama jeziidide vastu toime pandav genotsiid.
Jeziidi põgenikud Kreekas kutsusid 2016. aastal üles peatama jeziidide vastu toime pandav genotsiid. Foto: ARIS MESSINIS / AFP / Scanpix

Saksamaal elava jeziidi kogukonna liikmed esitasid kohtuhagi Saksamaa siseministeeriumi ja justiitsministeeriumi vastu, kuna viimased ei tegele kogukonna sõnul piisavalt selle nimel, et ISISe ridades võidelnud sakslased kohtu ette tuua.

Jeziidi naiste nõukogu esitas kohtuhagi Saksamaa siseministeeriumi ja justiitsministeeriumi vastu, keda huvigrupp süüdistab ebapiisavas tegutsemises selle nimel, et tuua kohtu ette ja mõista süüdi Iraagis ja Süürias ISISe ridades võidelnud Saksa kodanikud.

Sajad välisriikidest pärit ISISe võitlejad on kurdi võitlejate poolt Süürias ja Iraagis kinni peetud, aga lahendatud pole küsimus, mis saab neist edasi. Nimelt ei ole Euroopa riigid vaimustuses mõttest ISISe võitlejad tagasi kodumaale toimetada.

Saksa ringhäälingu kanalite NDR ja WDR info kohaselt on kurdide poolt kinni peetud vähemalt 74 Saksamaa kodanikku, aga Saksamaa föderaalprokuratuur on andud vahistamiskäsu vaid 21 isiku kohta, keda süüdistatakse kas terroristliku organisatsiooni toetamises või sõjakuritegude toimepanekus.

Jeziidi naiste nõukogu sõnul on Saksamaa valitsus pannud toime kriminaalkuriteo, sest keeldudes kurdide pakkumisest võtta tagasi oma kodanikud, takistatakse õiguse mõistmist.

Jeziidide kaebus on suunatud eelkõige justiitsminister Katarina Barley ja siseminister Horst Seehofer suunas.

«Keeldudes Saksamaa kodanike Süüriast või Iraagist tagasi toomisest, viibib või jääb täielikult ära nende karistamine,» ütles advokaat Berthold Fresenius.

Siseministeerium ütles, et kõigil Saksamaa kodanikel on õigus Saksamaale naasta ja Saksamaal kohtu ette astuda. Ent kuni nad ei naase, peetakse nende üle kohut riigis, kus nad kuriteo toime panid. Tingimuseks on see, et kohtuprotsessi toimumise riigis peab olema kodanikele tagatud konsulaarabi ja neid ei tohi oodata ees surmanuhtlus.

Mitmete sakslaste üle on kohut peetud Iraagis, aga olukord on keerulisem Süürias, kuna Saksamaal puuduvad diplomaatilised suhted Süüria kurdide administratsiooniga.

Jeziidid ei moslemid ega araablased, vaid antiikajast pärit Lähis-Ida usundi järgijad ja nende kogukond on läbi aegade olnud väga isoleeritud.

2014. aastal korraldas ISIS jeziidide peamises elupaigas Sinjari linnas ulatusliku rünnaku. Tuhanded jeziidi mehed tapeti ja maeti massihaudadesse, naised ja lapsed aga rööviti ning müüdi avalikel orjaturgudel ISISe võitlejatele seksiorjadeks. ÜRO kuulutas rünnaku 2016. aastal genotsiidiks.

Saksamaal elab ligikaudu 150 000 jeziidi vähemusse kuuluvat inimest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles