Boris Johnson läheb Brexiti valede pärast kohtu alla (7)

Copy
Suurbritannia endine välisminister Boris Johnson peab minema kohtusse, kuna väidetavalt esitas ta Brexiti referendumi eel valeväiteid. Pildil seisab ta bussi ees, millele kantud kirjas väideti, et Suurbritannia maksab Euroopale igal nädalal 350 miljonit naela.
Suurbritannia endine välisminister Boris Johnson peab minema kohtusse, kuna väidetavalt esitas ta Brexiti referendumi eel valeväiteid. Pildil seisab ta bussi ees, millele kantud kirjas väideti, et Suurbritannia maksab Euroopale igal nädalal 350 miljonit naela. Foto: Stefan Rousseau / PA Wire/PA Images/Scanpix

Suurbritannia endist välisministrit Boris Johnsoni ootab ees kohtuasi, kuna väidetavalt valetas ta brittidele Brexiti tagajärgede kohta ja eksitas avalikkust.

Täna otsustati, et konservatiivide ridadesse kuuluv ja riigi peaministriks pürgiv Johnson peab astuma kohtu ette seoses tema vastu esitatud hagiga. Johnsoni kaebas kohtusse mees, kelle sõnul valetas endine välisminister kui ütles, et Suurbritannia maksab igal nädalal Euroopale 350 miljonit naela (ligi 400 miljonit eurot).

Piirkonnakohtunik Margot Coleman lükkas ümber Johnsoni advokaatide väite, et kohtuasi on tüütu püüdlus õõnestada 2016. aasta Brexiti referendumi tulemust ja kinnitas, et hagi tuleb viia kohtusse. 

Kohtuhagi esitas aasta alguses 29-aastane ärimees Marcus Ball, kelle sõnul kasutas endine välisminister talle oma ametiga seoses osaks saanud platvorme ja võimalusi selleks, et levitada väidet Euroopa Liidu liikmelisuse kulu kohta.

Balli esindav kohtunik Lewis Power ütles, et Johnson eksitas 2016. aasta Brexiti referendumile eelnenud aja vältel avalikkust tahtlikult ja kordas samu ekslikke väiteid ka 2017. aasta üldvalimiste ajal.

«Demokraatia nõuab vastutustundlikku ja ausat juhtimist avalikesse ametitesse valitud inimestelt,» sõnas Power. «Boris Johnsoni käitumine oli nii vastutustundetu kui autu. Meie sõnul oli see kriminaalne.»

«Suurbritannia pole kunagi saatnud, andnud või pakkunud Euroopale 350 miljonit naela nädalas,» ütles Power. «See kohtuasi pole Brexitist, selle ainus seos Brexitiga on see, et Brexiti kampaania ajal eksitas Johnson avalikkust.»

Boris Johnson 2016. aastal. Tema selja taga asuvale bussile kantud väidetavalt eksitav sõnum viib mehe nüüd kohtusse.
Boris Johnson 2016. aastal. Tema selja taga asuvale bussile kantud väidetavalt eksitav sõnum viib mehe nüüd kohtusse. Foto: DARREN STAPLES / REUTERS / Scanpix

Kohtuhagi esitanud Bell kogus kaasrahastamise platvormi kasutades üle 400 000 naela, et kohtukulude eest tasuda. 

Johnsoni advokaat Adrian Darbishire kinnitas, et endine välisminister eitab oma süüd ja ei käitunud enda sõnul kunagi kohatul või ebaausal viisil. 

Advokaadi sõnul oli informatsioon Euroopale eraldatava väidetava 350 miljoni naela kohta avalikult kättesaadav ja seega ei teinud Johnson midagi valesti, kui selle sõnumi ühe bussi küljele paigutas.

Kohtuasja kasutasid kohe ära opositsioonipoliitikud, kelle sõnul pole kohtu all olev Johnson enam sobilik kandidaat peaministri ametikohale. Nimelt on Johnson esikandidaat asendamaks praegust peaministrit Theresa Mayd, kes teatas eelmisel nädalal ameti mahapanekust 7. juunil.

Briti Tööpartei parlamendisaadik David Lammy kirjutas Twitteris, et olenemata kohtuasja tulemusest ja tohiks Boris Johnson kunagi saada peaministriks, sest ta valetas Euroopa Liitu kuulumise kulude kohta häbitundeta ja tahtlikult. 

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles