Epideemiast räsitud Pakistanis tappis mees HIVi nakatunud abikaasa

Copy
Viimastel nädalatel on ligi seitsesada pakistanlast saanud teada, et nad on arsti hooletuse tõttu nakatunud HIVi.
Viimastel nädalatel on ligi seitsesada pakistanlast saanud teada, et nad on arsti hooletuse tõttu nakatunud HIVi. Foto: Fareed Khan / AP / Scanpix

Pakistani Sindhi provintsi tabanud HIV-epideemia, mille käigus on nakkus avastatud ligi 700 inimesel, on ühiskonnas külvanud viha ja paanikat. Täna tappis üks Pakistani külamees oma HIV-positiivse naise, keda süüdistas abielurikkumises.

Politsei teatel leidis mõrv aset Larkana linna lähedal asuvas külakeses. Tegemist on piirkonnaga, kus viimastel nädalatel on HIV avastatud ligi seitsmesajal inimesel.

Mõrva ohver oli 32-aastane nelja lapse ema, kelle HIV-test osutus positiivseks paar päeva tagasi. Naise abikaasa süüdistas teda abieluvälises suhtes.

«Täna hommikul kägistas abikaasa naise nööriga surnuks ja seejärel riputas tema surnukeha nende kodumaja ees asuva puu külge,» kirjeldas politseinik Roshan Ali uudisteagentuurile AFP. Politsei teatel on mõrvas süüdistatav mees vahi all.

Larkana linna ümbruse külades vaesuses virelevate elanike seas valitseb HIV-epideemiaga seoses hirmu- ja vihaõhkkond. Võimude sõnul on epideemia põhjuseks kohaliku arsti hooletus või teadlik pahatahtlikkus, sest ilmselt levis haigus üht süstalt mitu korda kasutades.

«Umbes 681 inimesel, kellest 537 olid lapsed vanuses 2-12, diagnoositi eelmise nädala seisuga HIV,» ütles valitsuse erivolitustega tervishoiunõunik Zafar Mirza pealinnas Islamabadis pressikonverentsil.

Pildil olev perekond sai mai keskel teada, et kõik nad on nakatunud HIVi.
Pildil olev perekond sai mai keskel teada, et kõik nad on nakatunud HIVi. Foto: Fareed Kahn / AP / Scanpix

Tema sõnul testiti Rato Dero linnas 21 375 inimest ning valitsuse jaoks on HI-viirusesse nakatunud patsientide arvu tõus tõsine murekoht.

«Esialgsed uurimised näitavad, et kasutatud süstlaid pakitakse ümber ja see võib suurendada tunduvalt mitte ainult HIV, vaid ka teiste haiguste nakkusjuhte,» sõnas Mirza.

Haiguse levikut soodustab seegi, et maapiirkondade vaesel elanikkonnal puuduvad teadmised HIVist ja selle levikust. Kardetakse, et haigusesse on nakatunud veelgi rohkem inimesi ja see võib levida inimeste teadmatuse tõttu ka riigi teistesse piirkondadesse.

Pikka aega oli Pakistan riik, kus HIV oli võrdlemisi vähelevinud, aga viimastel aastatel on HIV-positiivsete inimeste arv kiiresti kasvanud. Põhjuseks peamiselt süstivate narkomaanide ja prostituutide arvu kasv.

Ainuüksi 2017. aastal teavitati Pakistanis 20 000 uuest HIVi nakatunud inimesest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles