Video: Doonaul uppunud turismilaev pööras ootamatult teisele alusele ette

Copy

Valvekaamera videost selgub, et eile Budapestis Doonau jõel vähemalt seitsme ohvriga õnnetusse sattunud turismilaev pööras ootamatult suuremale kruiisilaevale ette, vajus kummuli ja uppus.

Politsei sõnul põrkas eile Doonaul turismireiside korraldamiseks mõeldud laev Hableány kohaliku aja järgi kell 21.05 Margiti silla juures kokku suurema alusega Sigyn.

Mõlemad alused liikusid samas suunas, kui Hableány ootamatult suuremale alusele ette keeras. 26-meetrise aluse pardal oli 35 inimest, enamik neist Lõuna-Korea turistid, teiste seas ka üks kuueaastane tüdruk.

Võimude sõnul on õnnetuses hukkunud vähemalt seitse inimest, 21 inimest on jäänud kadunuks. Seitse inimest on suudetud päästa.

«Videosalvestis näitab, et enne kokkupõrget pööras Hableány mingil põhjusel ette Viking Sigyni kruiisilaevale, mille järel keeras Viking väiksema aluse kummuli ja see vajus seitsme sekundiga vee alla,» lausus politseikolonel Adrian Pal.

«Avalikel veeteedel toimunud kriminaalse hooletuse osas on algatatud kriminaaljuurdlus,» lisas ta. Võimude teatel ei kandnud laeval olnud turismigrupp päästeveste.

Politsei küsitles täna Vikingi ukrainlasest kaptenit. Laevafirma sõnul ei saanud kruiisilaeva pardal keegi viga.

Kadunute otsimiseks on saadetud välja viisteist alust. Laeva vrakk leiti mitu tundi kestnud otsingute järel Margiti silla lähedalt.

Päästelaev Doonau jõel.
Päästelaev Doonau jõel. Foto: Laszlo Balogh / AP / Scanpix

Päästeteenistuse sõnul on operatsiooni ulatust laiendatud kogu Doonau ulatuses Ungari territooriumil ning ühendust on võetud ka naaberriik Serbia võimudega.

Kolm surnukeha on leitud mitu kilomeetrit allavoolu õnnetuse toimumise paigast.

Lõuna-Korea välisminister Kang Kyung-wha on teel Budapesti ja saadab Ungarisse appi ka eripääste meeskonna.

Inimesed viskavad Margiti sillalt hukkunute mälestuseks Doonausse lilli.
Inimesed viskavad Margiti sillalt hukkunute mälestuseks Doonausse lilli. Foto: Balazs Mohai / AP / Scanpix

Pääste- ja otsingutöid raskendas tugeva vihma tõttu kõrgel olev veetase.

Õnnetushetkel oli aluse pardal 33 reisijat ja kaks meeskonnaliiget.

Hableányt haldab ettevõte nimega Panorama Deck, mille esindaja ütles telekanalile CNN, et alusel polnud märke võimalikest probleemidest. Eestkõneleja kinnitusel on laevale igal aastal tehtud kõik tehnilised hooldustööd. Hableány on kasutusel 2003. aastast alates.

«Me ei tea, miks laev uppus. See oli tavaline päev ja tavaline reis,» ütles firma pressiesindaja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles