Balašihha bitcoin'i-kaevur jättis naabrid elektrita

Copy
Moskva uusarendus.
Moskva uusarendus. Foto: Alexander Štšerbak / TASS / Scanpix

Moskva lähedal asuva kortermaja elanikud kogunevad kolm korda nädalas õue, et kaasaskantavatel pliitidel lõunasööki valmistada. Tegu ei ole mitte kevadenautijatega, vaid inimestega, kes on naabermajas asuva bitcoin'i-kaevanduse tõttu elektrist ilma jäänud.

Külmikud sulavad, toit rikneb, liftid jäävad seisma ja vesi läheb boileris külmaks. Kohaliku elektrifirma Mosenergosbõti sõnul on Balašihha Edelweissi uusarenduse kommunaalvõlg juba 35 miljonit rubla ja seetõttu jääb elamukompleks kolmel korral nädalas neljaks tunniks elektrist ilma.

Suur kommunaalvõlg ei ole aga ahnete elanike süü. 2018. aasta novembris avastati uusarenduse kõrval asuvast garaažikompleksist hiiglaslik bitcoin'i kaevandus, mille arvutite read huugasid krüptovaluuta teenimiseks andmeid töödeldes.

Kohalikud elanikud andsid fototõenditele tuginedes asja politseisse, mis korraldas kompleksis läbiotsimise. Selgus, et bitcoin'i kaevandajaks oli Edelweissi arendust ehitanud ärimees Konstantin Zolotuhin, kes on ühtlasi ka ühistu esimees.

Zolotuhini maine on teinud läbi palju kõikumisi. Kord oli ta tunnustatud ettevõtja, seejärel aga siseministeeriumi tagaotsitav seoses kõrgetasemelise maksupettusega. Zolotuhini väitel oli süüdistuste näol tegemist konkureerivate Moskva ehitusärimeeste laimuga, et teda konkurentsist välja süüa.

Selle aasta märtsis Kommersandile antud intervjuus uhkustas Zolotuhin 40 tema nimele kirjutatud firmaga ja süüdistas Edelweissi ühistu elanikke kogunenud võlgades. «Nad ei taha kommunaalteenuste eest maksta,» hurjutas ettevõtja.

Seni on Zolotuhin jäänud Edelweissi võlast puutumata. Kuniks 21. mail teatasid viimaks võimud, et on algatanud juurdluse ühistu kommunaalvõlgade uurimiseks.

Vahepeal on aga ühistuga seotud pangakontod külmutatud ning elanike kommunaalteenuste eest makstavat raha kasutatakse kohtulahendiga sisse nõutud võlgade katteks.

«Me maksame valguse, vee ja liftihoolduse eest, kuid ei saa midagi sellest kasutada,» lausus üks ühistu elanikest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles