Taliban ja Afganistani opositsioon teatasid edusammudest kõnelustel

Copy
Islamiliikumise Taliban delegatsioon eesotsas pealäbirääkija mulla Abdul Ghani Baradariga lahkumas neljapäeval Moskvas kõnelustelt Afganistani opositsiooniga.
Islamiliikumise Taliban delegatsioon eesotsas pealäbirääkija mulla Abdul Ghani Baradariga lahkumas neljapäeval Moskvas kõnelustelt Afganistani opositsiooniga. Foto: Reuters / Scanpix

Islamiliikumise Taliban ametnikud ja Afganistani opositsioonijuhid teatasid neljapäeval "tohututest edusammudest" Moskva kõnelustel, millest ei võta aga osa valitsus ja mille käigus ei ole jõutud relvarahuleppeni.

Talibani islamistid kohtusid kahe päeva jooksul Moskva hotellis mitme juhtiva Afganistani poliitiku, seal hulgas endise presidendi Hamid Karzai ja omaaegse sõjapealiku Atta Muhammad Nuriga.

Pooled teatasid ühisavalduses, et «produktiivsed ja konstruktiivsed» kõnelused keskendusid võimalikule relvarahule, «islamisüsteemi tugevdamisele» ja naiste õigustele.

«Pooled tegid tohutuid edusamme, kuid mõni küsimus nõuab täiendavat arutelu,» öeldi avalduses.

Kuna aga kõnelustele ei kutsutud Kabuli valitsust, keda Taliban peab USA nukurežiimiks, on kohtumise käegakatsutavaid tulemusi raske ette kujutada. 

Afganistani president Ashraf Ghani tegi ettepaneku kehtestada püha kuu ramadaani alguses relvarahu, kuid Taliban lükkas pakkumise tagasi.

Islamistid on lükanud tagasi ka USA korduvad üleskutsed vähendada vägivalda ajaks, mil käivad Talibani ja Washingtoni kõnelused.

Moskva kohtumine oli teine omataoline Venemaal. USA-Talibani kõneluste kuues voor Kataris lõppes mõne nädala eest tulemusteta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles