ÜRO peasekretär: Euroopa ühtsus on uue külma sõja vältimiseks ülioluline

Copy
ÜRO peasekretär António Guterres neljapäeval Saksamaal Aachenis pärast Karl Suure auhinnaga pärjamist kõnet pidamas.
ÜRO peasekretär António Guterres neljapäeval Saksamaal Aachenis pärast Karl Suure auhinnaga pärjamist kõnet pidamas. Foto: Reuters / Scanpix

ÜRO peasekretär António Guterres hoiatas neljapäeval, et Euroopa peab jääma ühtseks, kui tahab vältida rahututel poliitilistel aegadel uut külma sõda. 

«Kui te tahate vältida uut külma sõda...kui te tahate ehitada tõelist mitmepoolset korda, vajame absoluutselt ühtset ja tugevat Euroopat,» ütles Guterres Aachenis, võttes vastu Karl Suure auhinna Euroopa ühtsuse edendamise eest. 

Auhinnakomitee teatel tunnustatakse Guterrest kui Euroopa ühiskonnamudeli, pluralismi, sallivuse ja dialoogi, avatud ja hooliva ühiskonna ning mitmepoolse koostöö tugevdamise eestkõnelejat.

Mullu pälvis 1950. aastal asutatud maineka auhinna Prantsuse president Emmanuel Macron, varem on sellega premeeritud USA presidenti Bill Clintonit, paavste Franciscust ja Johannes Paulus II ning Saksa kantslerit Angela Merkelit.

ÜRO peasekretär hoiatas, et usaldus rahvusvaheliste institutsioonide vastu ähvardab populismi laineharjal mureneda ja Euroopa peab olema valvas selle trendiga kaasnevate ohtude suhtes. 

«Sel suure ärevuse ja geopoliitilise korratuse ajastul vajame mitmepoolsust rohkem kui kunagi varem,» lausus Portugali ekspeaminister, kes kirjeldas ennast «pühendunud eurooplasena». 

Guterres ütles ka, et ei ole kunagi tundnud tugevamalt Euroopa ühtsuse vajadust, ning kiitis Euroopa Liidu ja ÜRO «eeskujulikku partnerlust». 

Ta hoiatas samas, et kui juba Suurbritannia kaotamisega leppinud EL peaks lagunema, «oleks see vältimatult mitmepoolsuse ja sellise maailma läbikukkumine, kus seaduse ülimuslikkus saaks peale jääda». 

Demokraatlikud põhimõtted on «täna löögi all ja seaduse ülimuslikkust õõnestatakse», ütles ÜRO peasekretär. «Ebavõrdsus on tõusuteel ja vihakõne, rassism ja võõraviha õhutavad sotsiaalmeedia kaudu terrorismi.» 

Mitmepoolsus on löögi «just siis, kui me seda kõike rohkem vajame», lausus Guterres ja mainis Euroopa vajadust tulla toime väljakutsetega nagu kliimamuutused, demograafiline muutus ja digitaalne revolutsioon. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles