Venezuela opositsioonijuht kutsus taas Madurot tagasi astuma

Copy
Juan Guaidó oma poolehoidjate keskel.
Juan Guaidó oma poolehoidjate keskel. Foto: AP/Scanpix

Venezuela opositsioonijuht Juan Guaidó kutsus riigi endise liidri Hugo Cháveze sünnipaigas peetud kihutuskoosolekul vasakpoolset presidenti Nicolás Madurot taas üles tagasi astuma. 

Guaidó, keda toetavad Ühendriigid ja tunnustavad ajutise presidendina enam kui 50 riiki, on juhtinud jõupingutusi 2013. aastal võimule tulnud Maduro kukutamiseks. 

Väikeses Sabaneta linnakeses käputäie poolehoidjate eest peetud lühikeses kõnes ärgitas Guaidó protestijaid mobiliseeruma, et avaldada meelt valitsuse vastu seoses kütusenappuse ja pikaleveninud elektrikatkestustega. 

«Tõeline lahendus oleks kahtlemata lõplikult lahkuda ning lasta meil rahus elada,» ütles ta Madurot silmas pidades.

Sabaneta on muudetud pühamuks omal ajal ülipopulaarsele Chávezele, kes ühendas oma üleelusuuruse karisma rahvalähedase stiiliga ning rahastas naftatulude abil heldelt sotsiaalprogramme. 

Kümned seinad on kaunistatud 2013. aastal vähki surnud liidrit kujutavate maalingutega ning kuus kvartalit eemal paigast, kus Guaidó kõnet pidas, seisab endise presidendi graniidist ja pronksist kuju, mille Vene presidendi Vladimir Putini poolt annetas Vene ettevõte Rosneft. 

Kuid Madurole on tema mentori kingad liiga suureks osutunud ning ta on kiiresti kaotanud poolehoidu pärast nafta hinna langust ja sellele järgnenud ränka majanduskriisi. 

61-aastane Sabaneta elanik Mireya Moreno ütles, et isegi kunagised Cháveze tulihingelised pooldajad on pöördunud tema mantlipärija vastu. 

«Me loodame, et Guaidó toob välja meid mülkast, kuhu oleme sattunud,» lausus ta.

Venezuela kannatab tarbekaupade astronoomilise hinnatõusu käes, Rahvusvahelise Valuutafondi hinnangul küünib inflatsioon aasta lõpuks 10 miljoni protsendini. 

Guaidó ja Maduro esindajad pidasid sel nädalal Oslos Norra vahendusel läbirääkimisi, et poliitilisele ummikseisule lahendust otsida. 

Kõnelusi on kavas jätkata, ehkki esimene kohtumine tulemust ei toonud. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles