Saksa rohelised tõusid arvamusküsitlustes esmakordselt liidriks

Copy
Saksa roheliste liidrid Sven Giegold (vasakul) ja Robert Habeck.
Saksa roheliste liidrid Sven Giegold (vasakul) ja Robert Habeck. Foto: EPA/Scanpix

Eelmisel nädalavahetusel Euroopa Parlamendi valimistel teise tulemuse teinud Saksa rohelised on tõusnud laupäeval avaldatud arvamusküsitluse järgi riigi kõige populaarsemaks erakonnaks.

Ringhäälingute RTL ja n-tv tellitud uuringufirma Forsa küsitluse tulemustest selgus, et rohelised edastavad 27-protsendise toetusega nii Saksa kantsleri Angela Merkeli Kristlik-Demokraatlik Liitu (CDU) kui ka selle koalitsioonipartnerit Sotsiaaldemokraatlikku Parteid (SPD).

Europarlamendi valimistel kogusid rohelised 20,5 protsenti häältest. CDU võitis valimised 28,9 protsendiga häältest.

CDU-d ja selle sõsarparteid CSU toetab küsitluse järgi 26 protsenti valijaist ehk kaks protsenti vähem kui nädal aega tagasi. Roheliste toetus on tõusnud nädalataguse küsitlusega võrreldes üheksa protsenti.

Viimane küsitlus annab SPD-le 12-protsendise toetuse. Europarlamendi valimistel toetas sotsiaaldemokraate 15,8 protsenti valijaist.

Parempopulistlik Alternatiiv Saksamaale (AfD) jääb SPD-st maha ühe protsendipunktiga. See peegeldab AfD 11-protsendist toetust eurovalimistel.

Rahvusringhääling ARD on viimastel päevadel teatanud, et kliimamuutused on tõusnud 46 protsendi valijate jaoks tähtsaimaks teemaks - 26-protsendine tõus alates 2014. aasta europarlamendi valimistest.

Hiljutised küsitlused on paljastanud ka põlvkondadevahelise lõhe. Rohelised edestavad CDU-d vanuserühmas 18-44, samas kui 60-aastased ja vanemad Saksa kodanikud toetavad Merkelit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles