Hiina ei välista jõu kasutamist Taiwani küsimuse lahendamiseks (1)

Copy
Hiina kaitseminister Wei Fenghe.
Hiina kaitseminister Wei Fenghe. Foto: EPA/Scanpix

Hiina ei välista ühe võimalusena jõu kasutamist Taiwani küsimuse lahendamiseks, ütles Singapuri julgeolekukonverentsil riigi kaitseminister kindral Wei Fenghe.

«Me püüame siiralt ja kõigi vahenditega edendada rahumeelset ühinemisprotsessi, kuid me ei kavatse anda lubadusi jõu kasutamisest loobumiseks. Hiina rahvaarmee tahtekindluse alahindamine on äärmiselt ohtlik,» hoiatas täna kindral.

«Kui keegi peaks üritama Taiwani Hiinast lahutada, ei ole Hiinal muud varianti, kui võidelda kõigi vahenditega rahvusliku ühtsuse eest,» lisas ta.

Kaitseministri kõne oli teatav vastus Ühendriikide kaitseministri kohusetäitja Patrick Shanahani laupäevasele kõnele Singapuris. Shanahan hoiatas Hiinat naabrite enesemääramisõiguse kallale minemast ning kinnitas, et USA panustab sõjalisele kohalolekule Aasias, et tagada oma liitlaste julgeolek.

Peking hoiatas juba neljapäeval, et Ühendriigid mängivad Taiwani küsimuses tulega ja saare kasutamine Hiina ohjeldamiseks ei anna tulemusi. 

Ehkki USA katkestas Taiwaniga diplomaatilised suhted 1979. aastal ning ametlikult tunnustab Washington ainult Hiinat, on ta Taiwani lähedane liitlane ja hoiab saareriigi pealinnas Taipeis de facto saatkonda.

«USA on mänginud hiljuti mitmel korral Taiwani kaarti, üritades kasutada Taiwani lootusetult Hiina ohjeldamiseks. See on kõigest soovmõtlemine,» ütles Hiina kaitseministeeriumi pressiesindaja Wu Qian. 

Taiwan eraldus Mandri-Hiinast 1949. aastal kommunistide võiduga lõppenud Hiina kodusõja järel ning on de facto iseseisev, kuid pole kunagi iseseisvust välja kuulutanud. Peking peab Taiwani taasühendamist vajavaks territooriumiks, mis tuleb vajadusel jõuga taasliita.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles