Riigimeedia: Tiananmen immuniseeris Hiina kaose vastu

Copy
Hiina dissident Wu Yenhua Taiwani pealinnas Taipeis Tiananmeni veresaunale pühendatud näitusel viitamas fotole demokraatiameelsete meeleavalduste mahasurumisel osalenud tankidest.
Hiina dissident Wu Yenhua Taiwani pealinnas Taipeis Tiananmeni veresaunale pühendatud näitusel viitamas fotole demokraatiameelsete meeleavalduste mahasurumisel osalenud tankidest. Foto: EPA/Scanpix

Hiina riiklik päevaleht kaitses Tiananmeni protestide mahasurumise 30. aastapäeva eelõhtul valitsuse tegevust, väites, et see «immuniseeris» Hiina kaose vastu. 

Demokraatiameelsete protestide mahasurumisel Pekingi Tiananmeni väljakul sai 4. juunil 1989 surma sadu, mõne hinnangu kohaselt üle tuhande relvastamata tsiviilisiku. 

Ingliskeelne päevaleht The Global Times tunnustas juhtkirjas Hiina valitsuse tegevust «intsidendi» lahendamisel.

«Tiananmeni intsident vaktsineeris Hiina ühiskonna ning suurendas riigi immuunsust võimalike poliitiliste keeriste vastu tulevikus,» kirjutas leht juhtkirjas.

Global Timesi hinnangul oli partei tegevus «intsidendi» kontrolli alla võtmisel «veelahe», mis eristas Hiinat Jugoslaaviast ja Nõukogude Liidust, millele sai osaks lagunemine.

Tänapäeva Hiinas, mida iseloomustab kasvav jõukus, puuduvad poliitilised tingimused sarnaste rahutuste puhkemiseks, kirjutas leht. «Hiina ühiskond, sealhulgas selle poliitiline eliit, on praegu palju küpsem kui 1989. aastal,» lisas Global Times. 

Hiina kaitseminister kindral Wei Fenghe nimetas pühapäeval Singapuris julgeolekukonverentsil protestide verist mahasurumist «õigeks poliitikaks».

«Seal oli tegemist poliitilise turbulentsiga ja keskvalitus rakendas meetmeid selle lõpetamiseks, mis oli kohane tegutsemine,» ütles kindral.

«Viimased 30 aastat on näidanud, et Hiina on palju muutunud ja tänu valitsuse otsustele on riik saanud nautida stabiilsust ja arengut,» seletas Wei.

Demokraatlikke reforme nõudnud protestidest ja nende jõhkrast mahasurumisest rääkimine on Hiinas tabu. Igal aastal peetakse enne aastapäeva kinni hulk aktiviste, advokaate ja ajakirjanikke.

Inimõigusorganisatsioonid teatasid neljapäeval, et Hiina võimud on veresauna aastapäeva eel pidanud kinni mitu aktivisti. 

Mitme kinni peetud või kadunud aktivisti hulgas on kuus kunstnikku, kes avasid Ida-Hiinas Nanjingi linnas maali- ja tegevuskunstinäituse «Süümeliikumine».

Ühendus Hiina Inimõiguskaitsjad on dokumenteerinud veel kolme inimese kinnipidamise mais Tiananmeni veresauna fotode või seda puudutavate kommentaaride postitamise eest. Kinnipeetute hulgas on sõltumatu filmirežissöör Deng Chuanbin.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles