Hiina kutsus tudengeid kaaluma USA-s õppimisega seotud riske (1)

Copy
Hiina rahvavabastusarmee (PLA) mereväe auvahtkond 23. aprillil Qingdao sadamas PLA mereväe asutamise 70. aastapäeva paraadil.
Hiina rahvavabastusarmee (PLA) mereväe auvahtkond 23. aprillil Qingdao sadamas PLA mereväe asutamise 70. aastapäeva paraadil. Foto: Li Gang/Xinhua/SIPA/Li Gang/Xinhua/SIPA

Hiina hoiatas esmaspäeval tudengeid ja teadlasi USA-s õppimisega seotud ohtude eest, viidates viisa andmisest keeldumiste kasvule seoses kahe riigi vahelise kaubandussõja ja teiste pingetega. 

Haridusministeerium kutsus avalduses üliõpilasi «tugevdama riskihinnangut ja tegema vastavaid ettevalmistusi». Ministeerium märkis, et Hiina tudengitele ja teadlastele on saanud osaks viisast keeldumine, samuti on esinenud viivitusi viisa väljastamisel ja viisat on antud lühemaks perioodiks. 

Eelmisel aastal õppis USA ülikoolides 360 000 Hiina tudengit. 

Ühendriikide Föderaalse Juurdlusbüroo (FBI) direktor Christopher Wray ütles aprillis, et Peking on kasutanud magistrante ja teadlasi majandusspionaažiks USA vastu.

Kongressi vabariiklased esitasid aprillis seaduseelnõu eesmärgiga keelata viisade väljastamine USA-s õppida või töötada soovivatele Hiina sõjaväe teadlastele.  

Esindajatekojas ja senatis arutusel olevad eelnõud kohustaksid Valget Maja koostama loetelu Hiina uurimis- ja teadusinstitutsioonidest, mis on presidendi hinnangul seotud Hiina sõjaväega või selle rahastatud. 

Seadus nimega PLA Visa Security Act takistaks selliste institutsioonide praegustel või endistel töötajatel tudengi- või teadlaseviisaga Ühendriikidesse sisenemise. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles