Boeing 737 Max lennukil tuvastati potentsiaalne viga (2)

Copy
Boeing 737 MAX.
Boeing 737 MAX. Foto: Ted S. Warren/AP/Scanpix

Ameerika Föderaalne Lennundusamet (FAA) tuvastas uue probleemi seoses Boeing 737 MAX tüüpi lennukiga. Lennundusameti sõnul võib üle kolmesaja Boeing 737 MAX tüüpi ja varasema generatsiooni 737 tüüpi lennukit vigaseid osi sisaldada. 

Ameerika Föderaalse Lennuagentuuri sõnul on kuni 148 Boeingu toodetud lennuki esiosa klappe vigased. Kokku sisaldab vigaseid klappe 179 MAX ja 133 NG tüüpi lennukit. Klapid on liigutatavad paneelid, mis asuvad lennuki tiivakonsoolil. Neid reguleeritakse nii lennukiga maandudes kui õhku tõustes. Sooned, mida mööda klapid liiguvad, on ehitatud tiiva sisse ning nende ülesanne on klappe juhtida. Lennuagentuur on esitanud korralduse vigased osad välja vahetada.

Boeing 737 MAX lennukile määrati globaalne lennukeeld märtsikuus, pärast õnnetusi Ethiopian Airlinesi ja Lion Airi lennukitega. Õnnetustes hukkus kokku 346 inimest. Kaks lennuõnnetust läksid Boeingule maksma ligi miljard Ameerika dollarit ning firma oli sunnitud tootmist vähendama. Firma aktsiad on langenud ligi 20 protsenti pärast Ethiopian Airlinesi õnnetust.

Vastuseks lennundusametile avaldas Boeing teate, et nemad ei olnud teadlikud eeltiibadega seotud probleemidest. Boeing teatas, et nad on tuvastanud kakskümmend 737 MAX tüüpi lennukit, millel tõenäoliselt rike esineb. Lisaks 20 lennukile, millel viga tuvastati, kontrollib Boeing veel 159 MAX tüüpi lennukit. 

737 NG tüüpi lennukite seast on Boeing tuvastanud 21 tõenäoliselt vigast lennukit. Lisaks soovitas Boeing eri lennufirmadel kontrollida 122t NG tüüpi lennukit. NG mudel on kolmanda generatsiooni 737, mida hakati tootma 1997. aastal.

Ameerika Föderaalse Lennuameti sõnul on vigastel juppidel suurem risk enneaegselt mõraneda või hävineda. Liistu rööpa täielik hävimine ei tähendaks veel lennuki mahakandmist, kuid vigane rööbas võib lennu ajal lennukile viga teha.  

«Ma olen üllatunud, kui nad jõuludeks õhus on. Minu arvamus,» ütles Emiratesi president Tim Clark Lõuna-Korea paelinnas Soulis reporteritele.

Ameerika lennundusameti sõnul ei ole neil kindlat ajalist plaani, millal lennukeeld lõpetada. 

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles