Hiina taunis Pompeo kommentaare Tiananmeni veresauna kohta

BNS
Copy
Hiina noored Tianmeni värava ees.
Hiina noored Tianmeni värava ees. Foto: Teet Roosaar

Hiina süüdistas teisipäeval USA-d oma riigisüsteemi ründamises ja poliitika laimamises, reageerides Ühendriikide välisministri Mike Pompeo kommentaaridele Tiananmeni veresauna kohta.

Pompeo ütles esmaspäeval Tiananmeni veresauna 30. aastapäeva eelõhtul, et Washington on kaotanud sellele järgnenud 30 aasta jooksul lootuse näha Hiina ühiskonna avatumaks muutumist ja inimõiguste austamist riigis.

Hiina Washingtoni saatkonna kõneisik teatas avalduses, et Pompeo kommentaarid olid eelarvamuslikud ja ülbed. Ta lisas, et «need, kes püüavad hiina rahvast alandada ja kiusata, lõpetavad ajaloo prügimäel».

4. juunil möödub 30 aastat 1989. aasta veristest sündmustest - Hiina võimud saatsid tankid ja sõdurid suruma maha Pekingis Tiananmeni ehk Taevase Rahu väljakul toimunud demokraatiameelseid proteste. Surma said sajad või isegi tuhanded inimesed.

«Järgnenud aastakümnete jooksul lootsid Ühendriigid, et Hiina lõimimine rahvusvahelisse süsteemi viiks avatuma, sallivama ühiskonnani. Need lootused on luhtunud,» lausus Pompeo.

«Täna on Hiina kodanikele osaks saamas uus kuritarvituste laine, eriti Xinjiangis, kus Kommunistliku Partei juhtkond püüab metoodiliselt lämmatada uiguuride kultuuri ja juurida välja islamiusku,» sõnas ta.

USA välisminister kasutas saabuvat tähtpäeva ka selleks, et ärgitada Hiinat vabastama poliitvange ja kõiki, kes püüavad kasutada oma põhiõigusi ja -vabadusi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles