Erdoğan: Türgi ei tagane S-400 ostmise kokkuleppest Venemaaga (2)

Copy
Türgi president Recep Tayyip Erdoğan.
Türgi president Recep Tayyip Erdoğan. Foto: Murad Sezer / Reuters / Scanpix

Türgi ei tagane kokkuleppest osta Venemaalt raketitõrjesüsteemid S-400, seda hoolimata USA survest, kinnitas president Recep Tayyip Erdoğan täna.

«Me oleme sõlminud kokkuleppe (Venemaaga). Me oleme otsusekindlad. Mingit taganemist sellest ei ole,» tsiteeris uudisteagentuur Anadolu presidendi sõnu.

Ankara otsus osta Vene S-400 süsteemid tekitas suuri vaidlusi NATO liitlaste Türgi ja USA vahel, kes ähvardab Türgit sanktsioonidega.

Kõrge Pentagoni ametnik ütles eelmisel nädalal, et kui Türgi S-400-d tõesti ostab, siis «laastab» see USA-Türgi ühist hävituslennuki F-35 programmi ja USA-Türgi koostööd.

Lisaks ütlevad Pentagoni ametnikud, et ost kahjustab Türgi võimet NATO-ga koos töötada ning sunnib Washingtoni Türgile sanktsioone kehtestama.

Isegi kui Valge Maja sanktsioone kehtestada ei taha, siis võib Ankarasse kriitiliselt suhtuv USA kongress selle Valgele Majale peale sundida, lisasid ametnikud.

Türgi pole survest hoolinud ning rõhutab, et ost on vaid vormistamise küsimus.

Erdoğan vestles kolmapäeval USA presidendi Donald Trumpiga telefonitsi. Erdoğani kantselei sõnul arutasid nad Ankara varasemat ettepanekut moodustada raketisüsteemi asjus ühine töögrupp.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles