Hiigelsuur võimlemispidu vihastas Kim Jong-uni (3)

Copy
Põhja-Korea diktaator Kim Jong-un rahvale lehvitamas. Temast vasakul abikaasa Ri Sol-ju ning õde Kim Yo-jong.
Põhja-Korea diktaator Kim Jong-un rahvale lehvitamas. Temast vasakul abikaasa Ri Sol-ju ning õde Kim Yo-jong. Foto: AP/Scanpix

Põhja-Koreas igal aastal toimuva hiigelsuure propagandistliku sisuga võimlemispeo avaüritus ei täitnud sel korral diktaator Kim Jong-uni ootusi.

Riikliku propagandakanali KCNA teatel helistas Kim pärast eilset võimlemispidu ürituse korraldajatele ja kritiseeris neid vale meelsuse ning vastutustundetu töösse suhtumise eest. Probleemiks oli nii esinemise sisu kui vorm.

KCNA teatel ütles Kim, et kunstil on sotsialistliku kultuuri ehitamisel väga oluline roll. Diktaator olla esitanud ülesanded, mida tuleb kirjanduse ja kunsti osas parteipoliitika korrektseks rakendamiseks täita. Korraldajad saavad teha korrektuure, sest suur võimlemispidu kestab kokku viis kuud.

Võimlemispeost võtavad osa tuhandeid värvilistes kostüümides esinejad, kes etendasid eile hetki Põhja-Korea ajaloost ja tänapäevasest elust. Eilse avaürituse eel tehti proove mitme kuu vältel ning suur esinemine leidis aset 150 000 pealtvaataja ees.

Võimlemispidu Pyongyangis. 
Võimlemispidu Pyongyangis. Foto: 朝鮮通信社 / AP

Põhja-Korea kunstisündmusi jälgivad tihti ka mitmed vaatlejad, kes üritavad selle kaudu leida vihjeid režiimi prioriteetide kohta. Näiteks tahetakse näha, kas rõhku pööratakse majandussaavutustele või sõjalisele arengule.

Kim Yo-Jong.
Kim Yo-Jong. Foto: STRINGER / REUTERS / Scanpix

Üritusel viibis koos diktaatoriga ka tema õde Kim Yo-jong, kellele paistis võimlejate ja tantsijate esinemine meeldivat. Kim Yo-jong oli kohal ka mõlemal Kimi ja USA president Donald Trumpi omavahelisel kohtumisel.

Varasemate teadete kohaselt olla Kim andnud õele korralduse hoida madalat profiili, sest teine kohtumine Trumpiga ei viinud loodetud tulemuseni. Viimati nähti diktaatori õde aprillis ning seetõttu arvati, et teda karistati seoses tippkohtumisega. Liidri õde ei reisinud temaga koos Venemaale, kus Kim kohtus Vladimir Putiniga.

Kimi saatis ka tema abikaasa Ri Sol-ju ning mitmed kõrged Põhja-Korea ametnikud. Näiteks viibis staadionil Kim Yong-chol, kes oli tuumakõnelustel välisministri rollis. Eelmisel nädalal teatas Lõuna-Korea ajaleht Chosun Ibso ekslikult, et Kim Yong-chol saadeti pärast veebruaris Hanois toimunud tippkohtumist sunnitööle.

KCNA ei maininud suurürituse kajastuses Kim Hyok-choli, kes on Põhja-Korea erisaadik suhetes USAga. Lõuna-Korea leht väitis, et erisaadik lasti pärast Hanoi tippkohtumist Kimi reetmise tõttu maha.

Täna kirjutas CNN, et erisaadik on siiski elus, kuid viibib vahi all ning teda uuritakse seoses rolliga läbikukkunud kohtumise juures. CNNi teatel pole tema edasise saatuse osas veel otsust langetatud, kuid teda võib oodata karm karistus.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles