Hiina hoiatab oma kodanikke USAsse reisimise eest

Copy
Hiina turistid New Yorgis.
Hiina turistid New Yorgis. Foto: Mark Lennihan / AP / Scanpix

Peking hoiatas täna oma kodanikke USAsse reisimise eest ning ärgitas neid kuritegevusele, kaubandussõjale ja teistele pingetele viidates «riske täielikult hindama», teatas Hiina riigimeedia.

Välisministeerium ning USAs asuvad Hiina suursaatkond ja konsulaat väljastasid eraldiseisva avalduse, milles süüdistati USA korrakaitseameteid Ühendriikides viibivate Hiina kodanike tagakiusamises.

Hoiatuses ärgitatakse Hiina kodanikke ja Hiina rahastatud ühendusi võtma turvalisust tähelepanelikumalt, rakendama ennetavaid meetmeid ning vastama «kohaselt ja aktiivselt». 

Teate taustal on aina raevukam riikidevaheline kaubandusvaidlus ning USA valitsuse otsus karmistada viisapiiranguid.

Oma reisihoiatuse väljastas ka Hiina kultuuri- ja turismiministeerium. Selles toodi esile tulistamiste, röövimiste ja varguste sagedus USAs. Välismaal õppivaid Hiina tudengeid ärgitati esmaspäeval hindama viisapiirangutega kaasnevaid riske.

Hoiatused kehtivad 31. detsembrini. 

Hiina sotsiaalmeedia kihab lugudest, kuidas USA on tagasi lükanud hiinlaste viisa- ja tööloa taotlusi ning millised on hiinlaste raskused USA presidendi Donald Trumpi ametiajal. Trump tahab piirata väliskülaliste ja teiste riiki tulevate inimeste arvu ning ta põhjendab seda julgeoleku- ja majanduslike põhjustega.

Osaliselt selle tulemusena on USAsse reisivate hiinlaste arv asunud pärast rohkem kui aastakümne pikkust kasvuperioodi langema. Sellest tekkinud rahaline hoop on jäetud linnade ja firmade kanda.

Hiinast USAsse reisinud inimeste arv langes 2018. aastal 5,7 protsenti 2,9 miljonile, näitavad USA reisi- ja turismiameti andmed. Viimati vähenes arv 2003. aastal.

Hiina väljastas reisihoiatuse USA kohta ka eelmisel suvel. Tollal hoiatati kodanikke tulistamiste, röövimiste ja suurte ravikulude eest. USA vastas Hiinale oma reisikeeluga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles