Yandex loovutas väidetavalt FSB-le krüpteerimisvõtmed (7)

Copy
Ettevõtte Yandex peakontor Moskvas.
Ettevõtte Yandex peakontor Moskvas. Foto: MAXIM ŠIPENKOV / EPA / SCANPIX

Venemaa suurim otsingumootor Yandex oli väidetavalt sunnitud loovutama krüpteerimisvõtmed Föderaalsele Julgeolekuteenistusele (FSB), mis annaks sellele võimaluse dekodeerida kogu platvormi e-kirjade sisu.

Yandex ei ole eile väljaandes RBK ilmunud väiteid kinnitanud, väljastades selle asemel avalduse, milles teatas, et täidab korrakaitse nõudmisi ilma kasutajate privaatsust ohustamata.

Väidetavalt oli FSB nõudnud Yandexilt krüpteerimisvõtmeid mõned kuud tagasi.

Moskvas asuv ettevõte kardab, et krüpteerimisvõtmete üle andmine ajendab kasutajaid pöörduma selle suurima konkurendi Google`i poole ning tooks kaasa firma kasumi vähenemise.

Tegemist on järjekordse näitega Venemaal vastu võetud internetiseaduse tõttu tekkinud probleemidest, mis tõukuvad võimude üha karmimast kontrollist veebilehtede ja rakenduste töö üle.

«Seaduse eesmärk on tagada turvalisus ja me jagame nende eesmärkide tähtsust täielikult. Sellest hoolimata ei ole seadust võimalik täita ilma isiklike andmete privaatsust ohustamata,» teatas Yandex eilses avalduses.

«Uues seaduses on juttu sõnumite dekodeerimiseks vajaliku informatsiooni esitamisest, mis ei tähenda kogu liikluse dešifreerimiseks vajalike võtmete loovutamist,» lisas ettevõte.

Venemaa nõuab 170 infolevitajalt nagu Yandex ja kohtingurakendus Tinder kasutajate andmete säilitamist Venemaal asuvates serverites ja selle vajadusel julgeolekuametitele loovutamist.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles