EL nõuab Farage`ilt vastuseid Brexiti rahastuse kohta (2)

Copy
Brexiti Partei esimees Nigel Farage.
Brexiti Partei esimees Nigel Farage. Foto: Danny Lawson / PA Wire/PA Images/Scanpix

Euroopa Parlament andis Brexiti ühele juhtfiguurile Nigel Farage`ile 24 tundi, et selgitada ettevõtja Arron Banksi käest saadud suurte annetuste deklareerimata jätmist.

EL väljastas nõude vaid kaks tundi enne kui Brexiti Partei esimees ilmus USA suursaadiku residentsi kohtumisele president Donald Trumpiga.

Eelmisel kuul paljastas Kanal 4 e-kirjad, tšekid ja dokumendid, mille kohaselt rahastas Banks Farage`i kulusid 13 000 naelsterlingit kuus maksva Chelsea elamu üürimisel,  reise Ameerika Ühendriikidesse ja autojuhiga sõidukit.

Ühtegi neist annetustest ei deklareeritud Euroopa Parlamendile hoolimata tõsiasjast, et kõik saadikud peavad kandma ette reisimise ja majutusega seotud kuludest ja kolmandatelt osapooltelt saadud toetustest.

Euroopa Parlamendi president Antonio Tajani on esitanud juhtumi viiest saadikust koosnevale töörühmale, kes tegutsevad parlamendi tööreeglite täitmise jälgijatena.

Eilsel kohtumisel otsustas töörühm anda Farage`ile ebatavaliselt lühike tähtaeg oma finantside deklareerimata jätmise selgitamiseks tänasel kuulamisel Brüsselis.

Igal aastal eurosaadikuna 102 000 eurot teeniv Farage sai aastatel 2014-2018 ka meediaesinemiste eest lisaks kuni 700 000 eurot. Farage teatas väljaandele Guardian, et ei kavatse kuulamisel osaleda.

«Mida muud see on, kui kängurukohus, kus mulle antakse 24 tundi ette teada, et pean rääkima süüdistustest, mis on meediast üles korjatud?» lausus Farage. «Ma ei osale nii lühikese etteteatamisega. Kui nad tahavad mulle hoonesse sisenemist keelata, siis kes annab minu asemel hääle neile tuhandetele inimestele, kes minu poolt hääletasid? Kas see on demokraatia EL-i stiilis?»

Komitee kuulamiselt puudumine ei ole iseenesest karistatav, kuid tõenäoliselt märgitakse Farage`i selgitustest keeldumine ära saadikute koostatud raportis.

Uurimise järel esitab komitee Tajanile võimalikud ettepanekud ning president otsustab Farage`i karistuse üle, mis võib ulatuda noomitusest kulurahade kinnipidamiseni.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles