Üle 50 kraadi kerkinud kuumus on nõudnud Indias kümneid inimelusid

Copy
Paadid kuivanud Nalsarovari märgalal.
Paadid kuivanud Nalsarovari märgalal. Foto: SAM PANTHAKY / AFP / Scanpix

Indiat on tabanud erakordselt tugev kuumalaine, kus temperatuurid kerkivad kohati üle 50 soojakraadi. Hinnangute kohaselt on kuuma tõttu surnud juba kümneid inimesi ja piirkondlikud veevarud hakkavad otsa lõppema.

Põrgulik kuumus ja veepuudus on nõudnud juba kümneid inimelusid, paljudele ohvritele on saatuslikuks saanud kuumarabandus või südameprobleemid. Reedel teatas India meedia, et kolme nädala jooksul on surnud 17 inimest, kuid ametnike sõnul on ilmselt see arv praeguseks kasvanud.

Riigi meteoroloogiateenistus väljastas pärast kolm päeva kestnud kuumust riigi põhja- ja keskosas hoiatuse äärmusliku ilma osas.

Inimesed Kolkatas Hugli jõe kaldal hambaid pesemas.
Inimesed Kolkatas Hugli jõe kaldal hambaid pesemas. Foto: Rajesh Kumar Singh / AP / Scanpix

Laupäeval jõudis termomeetri pügal Rajastani osariigis asuvas Churu linnas 50,6 soojakraadini. Haiglad on asunud jagama jahutustarvikuid ja meditsiinitarbeid kuumaga võitlemiseks.

Thari kõrbe viivas Churu linnas on asfaldi sulamise vältimiseks asutud ka teid kastma.

Kuivanud Nalsarovari järv.
Kuivanud Nalsarovari järv. Foto: SAM PANTHAKY / AFP / SCANPIX

India keskläänes asuva Maharashtra osariigi talunikel on kahanevate veevarude tõttu keeruline leida loomadele juua ja vahendeid oma saagi kastmiseks.

«Me peame tooma veetankereid lähedalasuvatest küladest, sest veehoidlad, järved ja jõed on kuivale jäänud,» lausus Rajesh Chandrakant Beedi piirkonnast, mis on üks tõsisemalt põua käes kannatanud piirkondadest. «Talumehed saavad vett ainult üle kolme päeva oma loomade jootmiseks.»

Ilmastikku jälgiva veebilehe El Dorado andmetel oli kaheksa maailma 15 kuumimast kohast pühapäeval Indias, ülejäänud naaberriigis Pakistanis.

Täna väljastati kuumahoiatused Madhya Pradeshi ja Rajastani osariikide teatud piirkondadele.

31. mail lõppenud kolmekuine vihmaperiood oli 65 aasta jooksul kuivuselt teine. Teadlased on hoiatanud, et tõusev globaalne temperatuur toob kaasa üha rängemaid kuumalaineid. Üks haavatavamaid piirkondi äärmuslikule kuumusele on India poolsaar.

India kõige aegade kõrgeim temperatuur mõõdeti 2016. aasta mais Rajastani osariigis Phalodis, kus soojapügal ulatus 51 kraadini Celsiuse järgi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles