Soome sai uue valitsuse: kes on naabrite värsked ministrid?

Copy
Soome peaministriks hääletatud Antti Rinne (paremal) kohtumas täna president Sauli Niinistöga.
Soome peaministriks hääletatud Antti Rinne (paremal) kohtumas täna president Sauli Niinistöga. Foto: Jussi Nukari / LEHTIKUVA / REUTERS / Scanpix

Soome parlament kinnitas täna häältega 111 poolt ja 74 vastu sotsiaaldemokraadi Antti Rinne peaministriks ning president Sauli Niinistö kinnitas tema 19-liikmelise valitsuse ka ametisse.

Seitse ministrikohta värskes valitsuses kuulub Sotsiaaldemokraatlikule Parteile (SDP), viis Keskerakonnale, kolm Rohelisele Liidule ning kaks nii Vasakliidule kui ka Rootsi Rahvaparteile.

Kes on põhjanaabrite värsked ministrid?

Peaminister Antti Rinne (SDP)

Soome sotsiaaldemokraatide esimees Antti Rinne.
Soome sotsiaaldemokraatide esimees Antti Rinne. Foto: ATTILA CSER / REUTERS / Scanpix

56-aastane Rinne on olnud SDP esimees alates 2014. aasta maist. Kohe erakonna juhiks saamise järel sai temast rahandusminister Jyrki Kataineni ja Alexander Stubbi valitsuses, kuid seda ametit pidas ta vaid aasta jagu. Enne poliitikasse siirdumist oli juristiharidusega Rinne ametiühingujuht.

Transpordiminister Sanna Marin (SDP)

Sanna Marin.
Sanna Marin. Foto: Sosialidemokraatit SDP/Facebook

33-aastane Marin on oma erakonna esimene aseesimees ja säravaim tulevikutäht. Ta on kogunud võimsa isikliku häältesaagi nii parlamendi- kui ka kohalikel valimistel. Aastatel 2013–2017 juhtis Marin Tampere linnavolikogu. Tänavu aasta algul vedas Marin valimiskampaanias kogu SDPd, kui Rinne oli haigestumise tõttu pikalt rivist väljas. Marin on õppinud haldusjuhtimist.

Arengu- ja väliskaubandusminister Ville Skinnari (SDP)

45-aastane Skinnari kuulub SDP sees parempoolsete vaadetega leeri ning on partei kolmas aseesimees. Nii kaubandust kui ka õigusteadust õppinud mees on elanud pikalt välismaal, käies seal koolis ja tööl. Skinnari on mänginud varem Soome meistriliiga tasemel jäähokit, tema isa on tuntud sotsiaaldemokraat ja endine minister Jouko Skinnari.

Omavalitsuste- ja omandiõigusminister Sirpa Paatero (SDP)

54-aastaen Paatero on olnud parlamendi liige alates 2006. aastast ning on SDP volikogu esimees. Alates 2014. aasta sügisest oli ta aasta jagu arenguminister. Kotkast pärit Paatero tegeles varem narkoennetustööga.

Euroopa asjade minister Tytti Tuppurainen (SDP)

43-aastane Tuppurainen on pärit Oulust, kus ta aastatuhande algusest saadik oli linnavolinik ning nüüd valiti ta kolmandat korda parlamenti. 2017. aastal kandideeris ta Rinne vastu SDP juhiks. Tuppurainenile on südamelähedased võrdõiguslikkuseteemad ning ta on SDP naisliikumise eestvedaja. Oulu ülikoolis on ta õppinud saksa filoloogiat.

Pere- ja tugiteenuste minister Krista Kiuru (SDP)

44-aastane Kiuru on pikalt olnud SDP silmapaistvaimate poliitikute seas ning eelmise parlamendi koosseisu ajal juhtis ta sotsiaal- ja tervishoiukomisjoni, mis sai palju tähelepanu seoses ebaõnnestunud tervishoiureformi aruteludega. Porist pärit Kiuru oli mitmes erinevas ministriametis aastatel 2011–2015.

Tööminister Timo Harakka (SDP)

56-aastast Harakkat peetakse Soomes üllatusnimeks värskete ministrite seas. Ta valiti aprillis teist korda parlamendi liikmeks. Enne poliitikasse suundumist oli Harakka tegev ajakirjanduses, juhtides mitut saadet Yles. Poliitikas on ta püüdnud luua endale majanduseksperdi kuvandit ning kirjutanud kaks raamatut eelmise kümnendi majanduskriisist. Hariduselt on Harakka teatriteadlane.

Rahandusminister Mika Lintilä (Keskerakond)

53-aastane Lintilä sai eelmise valitsuse majandusministriks 2016. aasta detsembris, kui Olli Rehn läks tööle Soome Panka. Kogenud poliitik on olnud parlamendiliige alates 1999. aastast. Tal on kraad riigiteatustes.

Kaitseminister Antti Kaikkonen (Keskerakond)

Antti Kaikkonen.
Antti Kaikkonen. Foto: Erakogu / Facebook

45-aastane Kaikkonen on kogenud poliitik – ta on viiendat korda parlamendis, kuid ministriametit pole ta enne pidanud. Eelmise ametiaja parlamendis veetis ta suuremalt osalt Keskerakonna fraktsiooni juhina. Kaikkoneni peetakse võimalikuks Juha Sipilä järglaseks Keskerakonna juhina. Tema karjäärile on aga jätnud pleki 2013. aastal talle määratud viie kuu pikkune tingimisi vanglakaristus seoses kampaaniarahaga skeemitamisega.

Teadus- ja kultuuriminister Annika Saarikko / Hanna Kosonen (Keskerakond)

35-aastane Saarikko vastutas eelmises valitsuses pisut vähem kui kahe aasta jooksul pere- ja tugiteenuste ministrina äpardunud tervishoiureformi eest ning sai selle tõttu rohkelt negatiivset tähelepanu. Paljud näevad sõnakat ja populaarset Saarikkot võimaliku tulevase Keskerakonna juhina, kuid ise on ta selle perekondlikel põhjustel välistanud. Alates augustist asendab Saarikkot aasta jooksul, mil ta on vanemapuhkusel, ministriametis 43-aastane Hanna Kosonen, kes tegeles koalitsioonikõnelustel haridusküsimustega. Kosonen on endine tippsportlane, kes on võitnud suusaorineteerumises MMilt kuld- ja pronksmedali.

Majandusminister Katri Kulmuni (Keskerakond)

31-aastane Kulmuni on Keskerakonna aseesimees. Torniost pärit naine on õppinud rahvusvahelisi suhteid ning töötas selle kümnendi hakul Paavo Väyryneni pressiesindajana. Ta on õppinud ka Peterburis ja tegutseb Soome-Vene Ühenduse juhina.

Metsa- ja metsamajandusminister Jari Leppä (Keskerakond)

59-aastane Leppä oli eelmise valitsuse põllumajandusminister alates 2017. aasta kevadest ning ametilt ongi ta põllumees. Parlamendis on ta kuuendat ametiaega.

Välisminister Pekka Haavisto (Roheline Liit)

Rohelise Liidu liider Pekka Haavisto. FOTO:
Rohelise Liidu liider Pekka Haavisto. FOTO: Foto: Sander Ilvest

61-aastane Haavisto on roheliste üks silmapaistvamaid ja Soomes enim armastatud poliitikuid. Ta on kandideerinud kahel korral Soome presidendiks, jäädes mõlemal puhul teiseks. Haavisto on olnud parlamendi liige mitmel korral alates 1987. aastast ning kahel korral on ta varem olnud minister. Ka roheliste esimees on ta olnud kahel korral: viimati asus ta sellele kohale, kui eelmine juht Touko Aalto astus terviseprobleemide tõttu tagasi. Haavisto vedas rohelisi valimiskampaanias, kuid eeloleval suvel valitakse parteile uus esimees.

Siseminister Maria Ohisalo (Roheline Liit)

34-aastane Ohisalo valiti aprillis esimest korda parlamenti ning suure tõenäosusega saab temast järgmine roheliste esimees – ta on oma kandideerimisest juba teatanud ning ühtegi konkurenti talle pole seni tekkinud. Sotsioloogiadoktori kraadiga Ohisalo tegeles enne poliitikasse suundumist vaesuse uurimisega.

Keskkonna- ja kliimaminister Krista Mikkonen (Roheline Liit)

46-aastane Mikkonen sai roheliste fraktsiooni juhiks 2016. aasta sügisel. Parlamendis on ta teist korda ning enne seda tegutses ta Joensuu kohalikus poliitikas. Hariduselt on ta bioloog.

Haridusminister Li Andersson (Vasakliit)

Li Andersson.
Li Andersson. Foto: JARNO KUUSINEN / EPA

32-aastane Andersson on Vasakliidu esimees ja erakonna silmapaistvaim poliitik. Oma erakonna toetajate seas on ta väga populaarne tänu oma selgesõnalisele ja otsekohesele kriitikale parempoolse poliitika suunas. Aprillikuistel valimistel tegi ta Põlissoomlaste esimehe Jussi Halla-aho järel kogu riigis teise isikliku tulemuse. Nii soome kui ka rootsi keelt emakeelena kõnelev Andersson on Turu linnavalitsuse liige.

Sotsiaal- ja tervishoiuminister Hanna Sarkkinen / Aino-Kaisa Pekonen (Vasakliit)

31-aastane Sarkkinen on parlamendis teist ametiaega. Oulu valimispiikonnas tegi ta eelmise peaministri Juha Sipilä järel teise tulemuse. Ta on omandanud filosoofia magistrikraadi Oulu ülikoolis. Ministri ametiaega jagab ta võrdselt 40-aastase Aino-Kaisa Pekoneniga, kes alustab ametipostil esimesena. Kolmandat korda parlamenti valitud Pekonen oli enne poliitikukarjääri õde.

Justiitsminister Anna-Maja Henriksson (Rootsi Rahvapartei)

Anna-Maja Henriksson.
Anna-Maja Henriksson. Foto: KIMMO BRANDT / EPA

55-aastane Henriksson on oma partei esimees ning pidas justiitsministri ametit ka aastatel 2011–2015. Henriksson on hariduselt abikohtunik ning kuulus eelmises parlamendi koosseisus põhiseaduskomisjoni.

Põhjamaade koostöö ja võrdõigusminister Thomas Blomqvist (Rootsi Rahvapartei)

54-aastane Blomqvist oli seni Rootsi Rahvapartei fraktsiooni juht. Parlamenti jõudis ameti poolest põllumees esimest korda 2007. aastal.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles